Trump hint dat hij zich in 2024 misschien verkiesbaar stelt

Bron © BELGA

Foto: REUTERS

De Amerikaanse oud-president Donald Trump heeft tijdens zijn eerste, drukbezochte campagnebijeenkomst sinds zijn aftreden gehint dat hij zich in 2024 weer kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen. Hij uitte ook kritiek op het immigratiebeleid van president Joe Biden.

“Misschien moeten we nog een derde keer winnen. Het is mogelijk”, zei hij, waarmee hij opnieuw liet zien dat hij denkt dat hij in november 2020 heeft gewonnen. Trump liet in het midden of hij zich verkiesbaar stelt voor de presidentsverkiezingen in 2024, al hintte hij er op enig moment wel op toen het publiek bleef scanderen dat hij nog vier jaar aan de macht moet komen. Het publiek reageerde uitgelaten na zijn hint.

Trump legde in zijn speech ook een bijzondere focus op het toenemende aantal migranten dat de Verenigde Staten binnenkomt vanaf de zuidelijke grens. En zijn steeds terugkerende boodschap was dat Democraat Biden een ramp is. “Joe Biden vernietigt onze natie voor onze ogen.”

“Oneerlijke verkiezingen”

De afgelopen maanden hield Trump toespraken op Republikeinse evenementen, maar dit was de eerste keer dat hij een massabijeenkomst hield. In Wellington, bij Cleveland in de staat Ohio, werd de Republikein toegejuicht door duizenden aanhangers. Hij herhaalde dat de verkiezingen in 2020 niet eerlijk zijn verlopen en dat hij die had gewonnen. “De verkiezingen waren voorbij”, zei Trump. “En we hebben een enorme overwinning behaald. Ze hebben iets gedaan dat nooit zou mogen worden toegestaan.”

Trump was in Ohio om er een partijgenoot en voormalig adviseur te steunen, Max Miller, die zich keert tegen Republikeins congreslid Anthony Gonzalez uit Ohio. Die stemde in januari voor de impeachment van Trump. Trump heeft eerder al aangekondigd campagne te voeren tegen alle Republikeinen die zich tijdens de stemming over zijn afzetting tegen hem keerden. “We zullen het Huis terugnemen, we zullen de Senaat terugnemen, en we zullen Amerika terugnemen, en we zullen het snel doen”, zei hij.

AANGERADEN