Opnieuw twee katholieke kerken afgebrand in Canada na vondst 900 kinderlichamen

Bron © BELGA

De vlaggetjes tonen aan waar de onderzoekers stoffelijke overschotten van kinderen vonden. Foto: AFP

In de Canadese provincie Brits-Columbia zijn twee katholieke kerken afgebrand. De branden hebben mogelijk te maken met de recent ontdekte lichamen van kinderen op schoolterreinen van de kerk. De afgelopen weken zijn meer dan 900 lichamen gevonden in anonieme graven

Die kinderen zaten allemaal gedwongen op een internaat, waar ze hun inheemse cultuur werd afgeleerd. Veel mensen hebben trauma’s overgehouden aan die periode.

LEES OOK. Massagraf met 215 lichamen ontdekt naast oude “kostschool” voor inheemse kinderen in Canada: “Culturele genocide” (+)

In Canada werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen tot het einde van de vorige eeuw naar een van de 139 internaten gestuurd. Daar moesten ze zich aanpassen aan de cultuur van de witte bewoners van Canada, terwijl ze geïsoleerd werden van hun eigen familie, taal en cultuur. De katholieke kerk bestuurde veel van deze internaten. Een nationale onderzoekscommissie, die van “culturele genocide” spreekt, meldde eerder dat op de scholen meer dan 4.000 doden waren gevallen.

De kerken stonden in een gebied dat wordt bestuurd door de First Nations-stam Lower Similkameen Indian Band. Bij de Canadese omroep CBC noemde de baas van de stam, Keith Crow, de branden een grote ramp. Volgens hem hechten veel mensen waarde aan de kerk. “Ik ben boos. Ik zie hier niets positiefs uit voortkomen.” Eerder brandden ook al twee andere kerken uit in dezelfde regio. “Dat is geen toeval, hier moet meer achter zitten”, aldus Crow.

AANGERADEN