Julian Alaphilippe zoekt geen excuses, ploegmaten vol lof over Mathieu van der Poel: “Overstijgt alles wat ik in mijn eerste Tour deed”

Foto: BELGA

Mathieu van der Poel pakte niet alleen de ritzege op de tweede dag van de Tour, hij veroverde ook de gele trui. Julian Alaphilippe moest die afstaan, maar toonde zich wel sportief door Van der Poel meteen te feliciteren na de streep. De teamgenoten van de Nederlander waren vol lof voor hun kopman. “Hij grapte er deze ochtend al over om op de eerste passage van Mûr-de-Bretagne al aan te vallen. Blijkbaar meende hij het!”

LEES OOK.Mathieu van der Poel barst in tranen uit tijdens interview na dubbelslag in Tour: “Natuurlijk dacht ik aan opa Poulidor”

LEES OOK (N+). ANALYSE. Voor Mathieu van der Poel gelden de wetten van de wielersport niet

Julian Alaphilippe: “Benen waren wat zwaar”

“Ik had geen last van mijn val van gisteren, ik moet geen excuses zoeken. Ik heb vandaag alles gegeven, maar voelde al snel dat mijn benen wat zwaar waren”, zei Julian Alaphilippe, die zijn gele trui kwijtspeelde. “Op de eerste passage van de Mûr-de-Bretagne ging het razendsnel. Ik wou wel meegaan, maar ik voelde dat mijn benen niet super waren en ik probeerde me dan nog wat te sparen voor de finish.”

Alaphilippe toonde zich na de finish van zijn sportiefste kant door Van der Poel te gaan feliciteren. “Ik ben niet ontgoocheld, want ik heb alles gegeven. Van der Poel was gewoon sterker vandaag. Hij is me gisteren komen zeggen dat hij blij was voor mij en vandaag ben ik hem gaan feliciteren. Ik ben blij voor hem, hij verdient het. Het was een goed weekend voor onze ploeg en er komen nog veel kansen in deze Tour.”

Xandro Meurisse: “Iedereen heeft perfect gedaan wat hij moest doen”

Xandro Meurisse was één van de mannen die zich in de debatten mengde op Mûr-de-Bretagne. Uiteindelijk zag hij kopman Mathieu van der Poel winnen. “Gisteren was heel de ploeg ontgoocheld, want het was ook een perfecte aankomst voor Mathieu. We hadden op de bus al uitgerekend dat hij geel zou kunnen nemen als hij ook al de bonificaties nam op de eerste keer Mûr-de-Bretagne. Iedereen in de ploeg heeft perfect gedaan wat hij moest doen.”

“Voor mij is dit veel mooier dan eender welke prestatie van mezelf in de Tour van twee jaar geleden”, stelt Meurisse. Opmerkelijk, want toen liet hij zelf ook fraaie dingen zien. “Deze overwinning komt echt boven alles. Voor de ploeg, voor Mathieu, voor iedereen. Ik had op voorhand gezegd dat ik er alles aan zou doen om Mathieu aan de ritwinst te helpen. Morgen is er zeker weer een kans, we zitten met twee heel rappe mannen en een van de sterkste leadouts van het peloton. De Tour kan al niet meer stuk voor ons, maar morgen mag er zeker nog een overwinning bij komen.”

Julian Alaphilippe zoekt geen excuses, ploegmaten vol lof over Mathieu van der Poel: “Overstijgt alles wat ik in mijn eerste Tour deed”
Foto: Pool via REUTERS

Tim Merlier: “Gisteren kwamen er niet veel mopjes uit bij Mathieu, dat was vandaag anders”

“Ik ben goed binnengekomen, wel wat stijver geworden naarmate de dag vorderde, maar ze hebben zorg gedragen van mij (lacht). Na een halfuurtje was ik serieus enthousiast, ik was blij dat ik gewoon kon fietsen en het tempo aankon”, zei Tim Merlier, die na zijn val gisteren wel nog wat hinder ondervond.

“Ik hoop dat het vannacht en morgen niet slechter is dan vandaag. Vooral mijn nek doet pijn, ik denk dat ik er een slag in heb gehad. Ik voel mijn knie, bovenbeen, enkel en voet. Ik vermoed dat ik morgen niet mijn beste sprint zal rijden, maar ik denk wel dat ik het ga proberen. Ik trek me op aan het gevoel dat ik in de Tirreno-Adriatico ook eens viel in de eerste rit en later in de ronde een rit won.”

Merlier was ook vol lof over de zege van teammakker Mathieu van der Poel. “Grote klasse hé, chapeau. Ik heb nog niet gezien op welke manier hij gewonnen heeft, maar het is straf. We hebben het er vanmorgen wel over gehad dat hij kon aanvallen op de eerste passage op Mûr-de-Bretagne, al lachend. Maar kijk, als je de benen hebt… ik ga niet zeggen dat ik Mathieu heel goed ken, maar hij was een heel ander mens dan gisteren. Toen kwamen er niet veel mopjes uit, dat was vandaag anders. Er lag op de eerste dag veel druk op zijn schouders, nu is de stress er wat af en pakt hij uit. Of ik straks een glaasje champagne ga meedrinken? Als cafézoon (lachend)… en het is nog voetbal ook, rap naar huis vanavond!

Jasper Philipsen: “Blijkbaar meende Mathieu het”

“Ik zat nog op vier à vijf kilometer van de finish toen ik in mijn oortje te horen kreeg dat Van der Poel gewonnen had. Ik denk dat er een serieuze last van zijn schouders valt na deze overwinning. Het is ook zijn Tourdebuut, alles wat er bijkwam met zijn grootvader en de hoge verwachtingen zorgen ervoor dat deze overwinning heel veel deugd doet. Hij grapte er al over in de bus deze ochtend om aan te vallen op de eerste passage van de Mûr-de-Bretagne. Met Mathieu weet je nooit natuurlijk en blijkbaar meende hij het. Of ik morgen ga sprinten omdat Merlier gehavend is? Daar moeten we nog over praten vanavond of morgenochtend, maar eerst gaan we genieten van deze overwinning.”

Door jswk, svar, bvc, hc
AANGERADEN