Patrick Lefevere is nog altijd geen vrienden met verguisde Sam Bennett: “Ik heb ballen aan mijn lijf, hij niet”

 

 ©  Roel Dijkstra, Belga

Patrick Lefevere kijkt uit naar de eerste massasprint in de Tour de France. Met Mark Cavendish en dus niet met Sam Bennett, die winnaar van de groene trui van 2020. Met de Ier kan hij nog steeds niet door dezelfde deur.

Jan-Pieter De Vlieger, Vincent Van Genechten

LEES OOK. “Ik heb het Mark Cavendish op de man af gevraagd: ‘Waar heb jij de voorbije twee jaar gezeten?’”

“Veel emoties”, aldus de sportieve baas van Deceuninck - Quick-Step over de grote terugkeer van ‘Cav’. “Zeven of acht maanden geleden had hij geen team. Ik haal hem binnen en dan worden zijn eerste wedstrijden allemaal afgelast. We sturen hem naar Turkije, waar niemand wilde rijden door de coronasituatie, en hij wint vier ritten. We sturen hem naar huis, maar dan moet hij Sam Bennett vervangen in de Ronde van België. We sturen hem weer naar huis en nu is hij hier terug. Hij is een beetje onze supersub, zoals ze in het voetbal zeggen.”

Lefevere houdt voor zijn Britse sprinter een afwachtende houding aan.

“Hij is niet meer de snelste van het peloton natuurlijk, laat ons eerlijk zijn. Maar we gaan het proberen. Je weet niet hoe een koe een haas vangt, is het spreekwoord zeker? Pas op, Cav is wel in orde. Hij won in de Ronde van België tegen ook enkele goede tegenstanders, maar de Tour is wel nog een niveautje hoger, hectischer”, vindt de teammanager. “Ervaring heeft hij genoeg. We zien wel. Het kan drie van de vier keer fout gaan door de chaos, en dan de vierde keer raak zijn. Als hij niet wint, dan sterft er niemand. Maar als hij wint, dan zou dat super zijn voor hem en de ploeg. Of we de sprinttrein aangepast hebben? Nee, dat kan niet. Mark is niet minder dan Sam en de trein was gemaakt voor Sam. Iedereen heeft zich hier maanden op voorbereid. Dat kan je de laatste week niet zomaar veranderen. Mark verdient het beste, zeker als je hem last minute belt.”

 

 ©  Stefaan Beel

LEES OOK. Patrick Lefevere was de verhaaltjes van Sam Bennett beu en stuurt “underdog” Mark Cavendish naar de Tour: “Hij zegt tegen iedereen iets anders”

Geen respect van Bennett

Bennett haakte in laatste instantie af door kniepijn. Maar aan die diagnose wordt getwijfeld.

“Mark heeft niets te verliezen, dat hebben we hem ook gezegd. Dat is een luxe. Hij is ook mentaal sterker dan Sam. Zelfs toen Bennett de snelste van het pak was, twijfelde hij constant aan zichzelf”, aldus Lefevere, die nog steeds boos is op de Ierse sprinter. “Ik heb hem een Whatsapp-bericht gestuurd vorig weekend (het weekend van de nationale kampioenschappen, red.) en toen antwoordde hij: I’m on my bike. Dus ik dacht dat hij me daarna wel zou bellen, maar ik heb hem niet meer gehoord. Ja sorry, ik ben de baas hé, hij moet naar mij bellen, ik niet naar hem. Hij wordt betaald tot 31 december en ik houd me correct aan het contract, maar je moet wel met twee zijn om een contract te vervullen. Hij toont weinig respect voor mij.”

Wil de manager hem niet zelf bellen om één en ander uit te klaren, de vrede te bewaren? “Ik ben daar niet akkoord mee. Ik heb vijf ploegleiders, vier dokters, mijn trainers, ? Op dat moment was het aan hem om naar mij te bellen en hij maakt er zich vanaf met I’m on my bike. Ik denk niet dat hij nu nog op zijn fiets zit en er intussen al een keer niet is afgestapt om te kunnen bellen. Na de training kon hij naar mij bellen en zelf eens uitleggen wat er aan de hand was.”

Intussen is de baas, dus, van Deceuninck - Quick - Step al lang over het feit dat Bennett volgend seizoen andere oorden opzoekt. “Het is spijtiger voor hem als voor mij. Hij weende eerst als een klein kind toen hij wegging bij BORA-hansgrohe en veertien maanden later tekent hij bij datzelfde team omdat hij wat meer geld kreeg. Dat zegt meer over hem dan over mij. Ik heb ballen aan mijn lijf, hij niet. Wat er de komende maandag gaat gebeuren? Als hij zich gedraagt, dan koerst hij. En anders… Drie maanden niet koersen, dat is 50 procent minder salaris.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten