Pech voor Primoz Roglic: valpartij en tijdverlies, maar gelukkig geen breuken, ook andere renners delen in malaise

Bron © Belga

Foto: EPA-EFE

Ook in de derde etappe van de Tour werd er gevallen. En met belangrijke slachtoffers. Primoz Roglic, vorig jaar nog tweede en een belangrijke kandidaat voor winst, viel in het slot en verloor meer dan een minuut. Ook Geraint Thomas ging tegen de grond en verloor tijd.

De verliezer van de dag werd Primoz Roglic die op 10 km van het einde links van de weg viel. Naar eigen zeggen kreeg hij een bodycheck van Sonny Solbrelli. Op Wout van Aert na wachtte heel zijn ploeg hem op, maar toch liep het tijdsverlies op tot 1’21”. Roglic kwam over de finish met een gehavende schouder en bil. Breuken werden er gelukkig niet vastgesteld bij de Sloveen. Bij een volgende valpartij werd ook zijn jongere landgenoot Tadej Pogar opgehouden, maar die kon het verlies beperken tot 26 seconden.

“Ik heb gelukkig niets gebroken”, vertelde Roglic na afloop. “Ik kan verder.” Toch is de balans niet mals voor de Sloveen. “Ik heb overal schaafwonden, maar ik kan verder koersen. Wat er precies gebeurde? Tja, het was een heel stresserende finale met al die smalle straten.”

Behalve tijd verloor Primoz Roglic ook een ploegmaat. Een val van Luke Rowe en Geraint Thomas (Ineos-Grenadiers) sleurde ook Robert Gesink en (alweer) Tony Martin mee. Robert Gesink moest de wedstrijd per ambulance verlaten. Onderzoek in het ziekenhuis heeft wel geen breuken aan het licht gebracht bij Gesink. Zijn ploeg liet weten dat het gewricht tussen schouderblad en sleutelbeen is ontwricht door de val. Zijn herstel zal waarschijnlijk een drietal weken vergen.

Pech voor Primoz Roglic: valpartij en tijdverlies, maar gelukkig geen breuken, ook andere renners delen in malaise
Foto: AFP

Geraint Thomas: schouder uit de kom

Ook voor Geraint Thomas is het bang afwachten. De Brit van Ineos Grenadiers greep naar zijn schouder die uit de kom was. De Tour-dokter was snel ter plaatse en duwde Thomas’ schouder weer op de juiste plaats. Nadat hij opgewacht werd door drie ploegmaats van Ineos Grenadiers, nam Thomas even later zijn plaats in het peloton weer in. Hij verloor uiteindelijk net als Pogacar 26 seconden in het slot. Na de rit bezocht hij de mobiele medische camper van de Tourorganisatie om foto’s te laten nemen.

“Het had erger kunnen zijn”, zei ploegleider Gabriel Rasch van Ineos Grenadiers. “De schouder van Geraint ging uit de kom. De wedstrijddokter heeft die schouder onmiddellijk terug op de juiste plaats gezet. Uiteraard had Geraint heel veel pijn. Gelukkig kon hij verder rijden. Toen zijn ploegmaten hem terugbrachten in het peloton, moest hij even bekomen. Daarna schoof hij goed op en de hele dag hield Castroviejo hem uit de problemen en wind. Hij hielp Thomas aan een goede positie voor die listige finale. Hoedje af voor G omdat hij de wedstrijd uitrijdt. Ik denk dat de schade al bij al meevalt, maar het doet natuurlijk wel pijn. Uit voorzorg laten we nu ook nog foto’s nemen aan de medische post in Pontivy.” Bij die foto’s werden er uiteindelijk geen breuk in zijn rechterschouder vastgesteld. Thomas komt morgen dus gewoon aan de start van de vierde rit.

Pech voor Primoz Roglic: valpartij en tijdverlies, maar gelukkig geen breuken, ook andere renners delen in malaise
Foto: AFP

Tiesj Benoot: “Gezien de snelheid waarmee ik viel, ben ik redelijk okay”

Tiesj Benoot ging in de laatste crash richting Pontivy ook hard onderuit. “Gezien de snelheid waarmee ik naar beneden plofte, ben ik redelijk okay”, zei de Oost-Vlaming in het rennershotel.

“Mijn linkerarm ligt wat open en ik denk dat er een spier geraakt is aan mijn linkerbovenbeen. Het is wat pijnlijk om te wandelen en te rijden, dat wel. Ik kan een goede nachtrust gebruiken. Hopelijk hebben we morgen een rustige dag”, aldus de Belg van Team DSM.

Door gvdl, bvc, hc
AANGERADEN