Einde Tour voor Caleb Ewan: Australiër van Lotto Soudal komt in volle sprint zwaar ten val en geeft op met sleutelbeenbreuk

 

 ©  Pool via REUTERS

Een doldwaze finale in de derde rit van de Tour heeft heel wat slachtoffers gemaakt. Grootste naam is Caleb Ewan, die hard ten val kwam. Na onderzoek was het verdict zwaar: een rechter sleutelbeenbreuk. Geen zesde ritzege in zijn derde Tour, maar wel een operatie aan het op vier plaatsen gebroken sleutelbeen: dat is het lot van Caleb Ewan. “Ik voelde meteen dat het niet goed zat.”

bvc, hc, mvh

Op 150 meter van de finish ging het mis voor Ewan. In een poging om Peter Sagan te passeren raakte hij de Slovaak. Hierdoor gingen beide renners samen tegen de grond. Sagan kon meteen weer verder, maar Ewan bleef minutenlang op de grond liggen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

“Ik herinner me niet te veel meer van de crash”, zei Caleb Ewan tegen Philippe Maertens, de perschef van Lotto-Soudal. “Het ging allemaal redelijk snel. Ik herinner me dat ik redelijk vroeg wou gaan in de chicane. We waren op links aan het sprinten. Dan startte ik en zag dat de renners aan de leiding bezig waren met de deur dicht te doen op rechts. Ik moest mijn sprinten onderbreken. Ik hoopte dat het opnieuw zou opengaan. Toen het gebeurde, kwam ik naast Peter Sagan. We reden dicht bij elkaar op het wiel. Toen Merlier op rechts ging, heb ik een wiel geraakt. Het ging zo vreselijk snel.”

Ewan had snel in de gaten dat zijn Tour voorbij was. “Als je valt, voel je meestal door de adrenaline niet zo veel. Maar direct voelde ik enorm veel pijn. Toen ze op mijn schouder duwden, voelde ik het klikken. Ik dacht: dat is niet goed. Het is het eerste bot dat ik ooit brak. Ze vertelden me dat het op vier plaatsen is gebroken. Ik ken de details niet. Er komt een operatie aan te pas, maar van alle breuken lijkt me een sleutelbeenbreuk een van de gemakkelijkste om terug te keren. Ongelukkig genoeg hoort ook vallen bij het vak. Ik vecht natuurlijk terug. Ik laat eerst alles helen. En dan bespreek ik met de ploeg wat het beste programma is om terug te keren. Het is nog zes en een halve of zeven weken tot de Vuelta. Normaal is er tijd genoeg om te rusten. Hopelijk kan ik nog van de Ronde van Spanje een doel maken.”

De ploeg Lotto-Soudal werd wel grotendeels rond Pocket Rocket gebouwd, maar Ewan gaf zijn jongens toch moed. “Natuurlijk is het hard om zo vroeg eruit te liggen, maar we hebben supersterke kerels. Ik ben ervan overtuigd dat ze nog iets uit hun mouw zullen schudden.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Eerder op de dag stapte de Nederlander Robert Gesink met een sleutelbeenbreuk af. De Australiër Jack Haig moest ook opgeven na een valpartij.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten