Projectielen afgevuurd op Amerikaanse basis in Syrië

 

 ©  AFP

Bron: BELGA

Pro-Iraanse milities hebben maandagavond verschillende obussen afgevuurd op een Amerikaanse legerbasis in het olieveld al-Omar, in het oosten van Syrië. Daarbij zijn geen slachtoffers gevallen, meldt het Syrische observatorium voor de mensenrechten (SOHR). Er is wel materiële schade.

Het officiële Syrische nieuwsagentschap Sana bevestigde de beschietingen, zonder te verduidelijken waar die van afkomstig waren. En ook de woordvoerder van de Amerikaanse operatie in de regio, Wayne Marotto, bevestigt op Twitter dat de Amerikaanse troepen werden aangevallen door verschillende raketten.

Lokale bronnen melden dat minstens vier raketten werden afgevuurd vanuit een door de Syrische overheid gecontroleerd gebied. De door Iran gesteunde milities zijn bondgenoten van het Syrische regime.

Volgens de directeur van SOHR, Rami Abdel Rahmane, zijn de beschietingen beantwoord met zwaar artillerievuur van de internationale coalitie in Irak en Syrië.

Na represailles VS

De raketaanvallen volgden op bombardementen van het Amerikaanse leger op pro-Iraanse milities in Irak en Syrië. Bij die aanvallen kwam een tiental strijders om het leven. Die raids waren dan weer een represaille voor aanvallen in de laatste maanden tegen Amerikaanse belangen in Irak. Washington schrijft ze toe aan Iraakse facties die trouw zijn aan Iran, vijand van de VS.

President Joe Biden verdedigde de Amerikaanse luchtaanvallen maandag tijdens een ontmoeting met de ontslagnemende Israëlische president Reuven Rivlin in het Witte Huis. Hij benadrukte dat de milities verantwoordelijk waren voor aanvallen op de Amerikanen in Irak en stelde dat hij als president volgens de grondwet het recht heeft om dergelijke aanvallen te bevelen. Het Pentagon sprak van een noodzakelijke en gepaste defensieve aanval.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten