Eind september praten Catalonië en Spaanse regering weer met elkaar

 ©  REUTERS

Bron: BELGA

De Spaanse regering en de Catalaanse separatisten hernemen in de derde week van september de dialoog, bijna vier jaar na een poging van de regio om zich af te scheiden van Spanje. Dit heeft de Catalaanse minister-president Pere Aragonès dinsdag op een persconferentie bekendgemaakt na in Madrid voor het eerst door de Spaanse premier Pedro Sanchez te zijn ontvangen. De dialoog zal plaatsvinden in Barcelona, zo bleek na het gesprek van ongeveer twee uur.

Enkele dagen geleden hebben negen Catalaanse separatisten gratie gekregen en konden ze de gevangenis verlaten. Ze waren daar voor twaalf jaar terechtgekomen voor hun rol in de mislukte poging tot afscheiding van Catalonië in oktober 2017. Met de controversiêle geste wou Madrid de discussie met Catalonië weer op gang brengen.

De onlangs verkozen Aragonès ontving de politici en activisten na hun vrijlating in gezelschap van juichende Catalanen die ‘Onafhankelijkheid’ scandeerden.

Referendum

Aragonès is voorstander van een nieuw onafhankelijkheidsreferendum in de regio met 7,8 miljoen inwoners, in tegenstelling tot de regering in Madrid. Bij de gesprekken met de centrale regering komen onder meer zaken als infrastructuur, Europese fondsen en investeringen van de regering in Madrid in Catalonië aan de orde, zei de separatistische regioleider.

De poging tot afscheiding van Catalonië leidde tot de ernstigste politieke crisis in Spanje in tientallen jaren. Na een volksraadpleging riep toenmalig Catalaans minister-president Carles Puigdemont in 2017 de onafhankelijkheid uit, waarna politieke leiders werden opgepakt of zich genoodzaakt zagen naar het buitenland te vluchten. Zelf belandde hij in België.

Aangeboden door onze partners