Oppositie mag deelnemen aan regionale verkiezingen in Venezuela

President Maduro heeft beloofd dat hij een overwinning van de oppositie bij de verkiezingen zal respecteren. 

President Maduro heeft beloofd dat hij een overwinning van de oppositie bij de verkiezingen zal respecteren. ©  EPA-EFE

Bron: BELGA

De Venezolaanse oppositie mag als een coalitie meedoen aan de regionale verkiezingen in november, heeft de verkiezingsautoriteit dinsdag gemeld. De oppositie mocht niet meer deelnemen aan de verkiezingen sinds haar overwinning bij de parlementsverkiezingen van 2015.

Het platform van de democratische eenheid (MUD) bestaat sinds 2008 en verenigt een dertigtal partijen en groepen van de oppositie tegen de regering, toen nog van de ex-president Hugo Chavez (1999-2013). In 2015 versloeg de MUD de regeringspartij bij de parlementsverkiezingen, voor het eerst in 15 jaar.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2018 had het Hooggerechtshof, dat volgens de oppositie duidelijk aan de kant staat van de regering, MUD uitgesloten, omdat het niet om een partij ging maar om een alliantie van partijen. 

De belangrijkste oppositiepartijen hadden vervolgens die presidentsverkiezingen geboycot, toen Nicolás Maduro herverkozen werd, net als de parlementsverkiezingen van 2020. Volgens de oppositie waren die verkiezingen niet vrij en werd fraude gepleegd. 

Nu staat MUD dus wel opnieuw op een lijst van acht nationale organisaties die mogen deelnemen aan de lokale verkiezingen van 21 november, meldde de verkiezingscommissie dinsdag.

Belofte Maduro

President Maduro had maandag nog beloofd dat hij een overwinning van de oppositie bij de verkiezingen zou respecteren. Hij gaf aan van een systeem af te stappen waardoor mensen van zijn verenigde socialistische partij (PSUV) lokaal toch aan de macht komen terwijl de oppositie gewonnen heeft. 

De aankondigingen van Maduro kwamen er nadat de Verenigde Staten, de Europese Unie en Canada lieten weten dat ze bereid zijn om de sancties tegen Venezuela te “herzien” in ruil voor “geloofwaardige” verkiezingen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten