169.000 kandidaten op wachtlijst voor sociale woning: “Diependaele faalt als minister van wonen”

 

 ©  Alexander Meeus

In 2020 stonden in Vlaanderen 169.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning, vooral alleenstaanden. Dat meldt Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) in een persbericht. Eén op de drie kandidaten wil in de provincie Antwerpen wonen.

Momenteel verblijven 159.217 mensen in een sociale woning in Vlaanderen, maar er staan dus nog meer kandidaten op de wachtlijst. In 2020 waren dat er 169.000 - een stijging van 10 procent tegenover 2019. “Het systeem van sociale woningen is toegankelijker omdat we destijds de inkomensvoorwaarden minder streng gemaakt hebben”, zegt Diependaele. Gemiddeld staan kandidaat-huurders 3,5 tot 4 jaar op een wachtlijst.

“Geen win for life”

De minister wil wel streng controleren op wie de sociale woningen mag betrekken. “Fraudeurs moeten ertussenuit. Wie een eigendom in het buitenland heeft, vliegt eruit”, klinkt het fors. Diependaele verbindt ook het argument “integratie” aan een sociale woning: zo eist hij dat de kandidaat-huurders “op een behoorlijk niveau Nederlands spreken”. Werkloze huurders moeten ook ingeschreven zijn bij de VDAB. “Een sociale woning mag ook geen win for life zijn. Daarom werden sinds 2017 geen huurcontracten meer voor onbepaalde duur gegeven. De nieuwe contracten lopen sindsdien maar voor negen jaar. Vanaf 2026 moeten we daar het effect van zien. We zullen dus na die negen jaar grondiger onderzoeken of huidige huurders nog voldoen aan de voorwaarden. Is dat niet het geval, dan moet die plaats maken voor kandidaat-huurders die er echt nood en recht op hebben.”

Vooruit verwijt regering gebrek aan ‘sense of urgency’

Dat de wachtlijst voor een sociale woning in 2020 is aangegroeid tot 169.000 mensen bewijst volgens Vooruit-parlementslid Maxim Veys dat er bij de Vlaamse regering “geen sense of urgency” is wanneer het gaat om sociale woningbouw. “Uit deze stijging blijkt dat er bij de regering nog steeds geen sense of urgency is wanneer het gaat om sociale woningbouw”, aldus Veys.

Volgens Veys zijn er wel middelen voorzien, maar worden ze niet structureel ingezet. “Dit jaar zal ongeveer één miljard euro blijven staan op de rekening van de Vlaamse regering”, klinkt het. Volgens Veys worden de budgetten onvoldoende omgezet in bakstenen. “Aan dergelijk beleid hebben de mensen op de wachtlijsten niets. Zij hebben nu een betaalbare en kwalitatieve woning nodig”, zegt het Vooruit-parlementslid. “De Vlaamse regering weet dat, maar dumpt kwetsbare gezinnen zo op de veel te dure en vaak ondermaatse private huurmarkt”, aldus nog Veys.

Groen hard voor minister

“Matthias Diependaele faalt als minister van Wonen”. Dat is het harde verdict van oppositiepartij Groen als reactie op de aangroeiende wachtlijsten voor sociale woningen in Vlaanderen. “Ondanks de investeringen van de voorbije jaren stijgt het aantal Vlamingen dat jarenlang op een sociale woning moet wachten tot ongekende hoogten. Terwijl deze mensen jarenlang wachten, komen ze vaak in armoede terecht”, zegt Groen-parlementslid An Moerenhout.

Volgens Moerenhout slaagt Diependaele er niet in het tij te keren. Moerenhout vindt dat de regering de mensen op de wachtlijst beter moet ondersteunen. “Vandaag ondersteunt de minister de Vlamingen op een wachtlijst pas na vier jaar met een huurpremie. Dat is veel te laat. Het is opvallend dat steeds meer steden niet meer wachten op de minister en zelf maatregelen te nemen”.

De Groen-politica roept ook op de stop op de bouw van sociale woningen ongedaan te maken. “Vandaag ligt er een decreet voor waarin de minister steden en gemeenten wil verplichten niet meer dan 15 procent sociale woningen op hun grondgebied te bouwen. Dat is asociaal en onaanvaardbaar”, meent Moerenhout. “Met bijna 170.000 Vlamingen op de wachtlijst moet de minister alles op alles zetten om de bouw van sociale woningen aan te moedigen in plaats van te verbieden. Deze maatregel is een minister van wonen onwaardig.”

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten