Drie universiteiten starten met ‘minidiploma’s’ om bij te studeren

 

 ©  DVH

De universiteiten van Gent, Brussel en Antwerpen willen het ons makkelijker maken om ook na onze studententijd bij te studeren. Onder meer via nieuwe minidiploma’s.

Afstuderen aan een hogeschool of universiteit om daarna nooit meer de binnenkant van een leslokaal te zien: zo gaat dat voor veel mensen. Slechts 7,7 procent van de Vlamingen nam in 2020 in de maand voor de bevraging deel aan een opleiding, ver onder de ambitie van 15 procent van de Vlaamse regering.

De VUB, UGent en UAntwerpen bundelen de krachten om daar iets aan te doen. Woensdag stelden ze samen de Nova Academy voor, een online platform waar al hun (gemeenschappelijke) postgraduaten, lessenreeksen en lezingen gebundeld staan.

Stamboom maken

Als eersten in België lanceren de drie ook opleidingen die je een zogenaamde ‘microcredential’ opleveren. Het gaat om kleine lespakketten rond een bepaald thema, met soms vakken uit verschillende bachelor- of masteropleidingen uit de verschillende uniefs. “Voorouders en nakomelingen’ is er zo eentje dat je dingen over genetica en sociale geschiedenis leert, bijvoorbeeld om een stamboom te maken. Op het einde van de rit krijg je zo’n microcredential of minidiploma dat in binnen- en buitenland erkend wordt en dat je ook op je cv kan zetten.

De KU Leuven doet niet mee aan het project, volgens de deelnemende rectoren omdat zij gedrieën het heel goed met elkaar kunnen vinden en ze allemaal in een grootstedelijke context werken. Toch lijkt het er sterk op dat ze hun voet wil zetten naast de grootste universiteit van Vlaanderen. (jvde)

LEES OOK

Nu in het nieuws