Amazon maakt reeks over ‘diamantroof van de eeuw’ in Antwerpen

Archiefbeeld uit een reconstructie van de roof. 

Archiefbeeld uit een reconstructie van de roof. ©  Dossier X

Niet alleen Eén en productiehuis De Mensen, maar ook de internationale speler Amazon komt met een fictiereeks rond de Antwerpse diamant. ‘Everybody loves diamonds’ wordt een misdaadverhaal gebaseerd op een spectaculaire overval in Antwerpen van bijna twintig jaar geleden.

Tom Vets

De Antwerpse diamantsector is al lang een gegeerd thema bij makers van fictie. Er zijn al de reeksen Diamant (1997) en Kinderen van Dewindt (2008), maar die waren klein bier in vergelijking met wat nu op stapel staat. Amazon werkt op dit moment aan een nieuwe gangsterserie, Everybody loves diamonds, en haalde inspiratie uit ‘de diamantroof van de eeuw’ in 2003 in Antwerpen. De serie volgt de dievenbende van het Siciliaanse meesterbrein Leonardo Notarbarlo die er destijds in slaagde om het alarmsysteem van het Antwerp Diamond Center te omzeilen en stenen met een waarde van ruim 100 miljoen euro te stelen. Het scenario werd geschreven door Stefano Bises, bekend van de Canvasreeksen Gomorra en ZeroZeroZero. Een van de hoofdrollen is weggelegd voor acteur Kim Rossi Stuart, die opdook als inspecteur in de Canvasreeks Maltese.

Familieverhaal

Eerder dit jaar kondigden Eén en productiehuis De Mensen ook al aan dat ze in samenwerking met een Israëlisch productiehuis een reeks maken rond de Antwerpse diamantsector. Dreigen de twee nieuwe series niet heel hard in elkaars vaarwater te komen? “Wij waren op de hoogte van de plannen van Amazon”, zegt Pieter Van Huyck van De Mensen. “Ik begrijp dat zij voluit gaan voor een overval-verhaal, en in dat geval is er met ons project eigenlijk geen overlap. In onze reeks Diamonds zit ook een misdaadlijn, maar het familieverhaal staat centraal.”

Diamonds gaat over de eeuwenoude diamantindustrie die vecht om te overleven in een nieuwe, snel veranderende wereld. De reeks volgt de Joodse familie Wagner, een van de meest invloedrijke families in de Antwerpse diamantindustrie. Wanneer de jongste zoon uit het leven stapt, keert zijn vervreemde broer Noah terug naar huis en probeert hij de familiezaak in leven te houden.

Diamonds is in 2022 op Eén en Netflix te zien. De opnames van Everybody loves diamonds starten in september.

Aangeboden door onze partners

Lees ook