Amerikaans oud-minister van Defensie Donald Rumsfeld overleden (88)

Donald Rumsfeld ©  REUTERS

Bron: Belga

In de VS is de voormalige minister van Defensie Donald Rumsfeld (88) overleden. De Republikeinse havik diende onder twee presidenten: Gerald Ford van 1975 tot 1977 en George W. Bush van 2001 tot 2006. Daardoor is hij zowel de jongste (43) als de oudste (73) minister die ooit deze functie bekleedde.

In de jaren zeventig tekende hij mee de Amerikaanse Koude Oorlog-strategie uit tegen de Sovjet-Unie. Aan het begin van deze eeuw was hij een van de drijvende krachten achter de Amerikaanse invallen in Afghanistan en Irak. De kostelijke en ook in eigen land controversiële Irak-oorlog betekende het definitieve einde van zijn carrière. Critici noemen hem ook verantwoordelijk voor het martelpraktijken die gevangenen na 9/11 moesten ondergaan in de gevangenissen die de Amerikanen controleerden.

Rumsfeld is altijd achter zijn beleid blijven staan en vond het terugtrekken van Amerikaanse troepen uit Irak een vergissing. In zijn memoires, gepubliceerd in 2011, schreef hij dat “door de regio te bevrijden van het meedogenloze regime van Saddam is er een stabielere en veiligere wereld ontstaan.”

Lof van Bush

Bush (links) en Rumsfeld (rechts). ©  AFP

Ook volgens George W. Bush zijn de Verenigde Staten veiliger en beter geworden door de acties van Donald Rumsfeld. Dat zegt de ex-president in een mededeling na het overlijden van zijn toenmalige minister van Defensie. Hij noemt Rumsfeld “een voorbeeldige functionaris en een zeer goede man”.

Volgens Bush bracht de periode na de aanslagen van 9/11, die “ongeziene veranderingen veroorzaakte in ons land en in ons leger, ook de beste kwaliteiten naar boven van minister Rumsfeld”. “Hij was een intelligente, integere man met een bijna onuitputtelijke energie en deinsde nooit terug voor moeilijke beslissingen”, aldus de ex-president. “Als opperbevelhebber apprecieerde ik in het bijzonder hoe Don zijn job persoonlijk nam en altijd oog had voor de belangen van onze soldaten. Hij was een trouwe steward voor onze militairen en de VS zijn veiliger en beter geworden door zijn diensten.”

Ook de huidige minister van Defensie in de regering van Joe Biden reageerde op het nieuws van het overlijden, zonder de controverses te vermelden. Lloyd J. Austin III schreef op Twitter dat hij “bedroefd” is over het overlijden van Rumsfeld, die als enige twee niet-opeenvolgende termijnen diende als minister van Defensie, onder Gerald Ford en onder George W. Bush. “In de decennia van zijn opmerkelijke carrière werd minister Rumsfeld voortgestuwd door zijn grenzeloze energie, zijn indringend intellecht en zijn aanhoudend engagement om zijn land te dienen. Ik druk mijn diepe medeleven uit aan zijn familie en geliefden in naam van het ministerie van Defensie.”

Rumsfeld overleed thuis in New Mexico aan een vorm van beenmergkanker.

(agg, adb)

Aangeboden door onze partners