Dennis start zijn dag niet meer op Radio 2: “Tijd om een frisse neus te halen”

Sharon Slegers zal vanaf september Start je Dag zonder Dennis van den Buijs presenteren Foto: Olivier Matthys

Antwerpen / Kalmthout -

Dennis van den Buijs presenteerde woensdagochtend voor de laatste keer Start je Dag op Radio 2. Dat moest hij als gevolg van een hoogrisico-contact helaas vanuit zijn kelder thuis doen in plaats van in de studio op de Sint-Paulusplaats. Na de zomer neemt collega Sharon Slegers het populaire ochtendprogramma over.

Radio 2 is al decennia veruit de meest beluisterde zender in Vlaanderen. De kans is dus groot dat u ’s ochtends wakker wordt met de stem van Dennis van den Buijs. Hij presenteert sinds 2018 Start je Dag, het ochtendprogramma van Radio 2 Antwerpen, maar daarvoor presenteerde hij ook al drie jaar het ochtendprogramma van Radio 1. En na zes jaar van om vier uur opstaan, vindt de 34-jarige Antwerpenaar met Kalmthoutse roots het tijd voor verandering. “Ik ga proberen mijn werk-privébalans wat in evenwicht te brengen”, zegt hij. “Pas op, ik doe het nog altijd heel graag, maar hoe leuk het ook is, het is ook tijd om een frisse neus te halen op radiovlak. En ik wil na zes jaar ook opnieuw voelen wat het is om een normale werkmens te zijn, eentje met normale werkuren.”

Wat hij gaat doen, kan hij nog niet vertellen. Daarvoor is het nog te vroeg. “Ik kan wel zeggen dat ik radio blijf maken en dat ik deze zomer voor Radio 2 ga meewerken aan een reeks over grote mysteries uit de provincie. Maar meer kan ik daar nog niet over verklappen.”

Vervanger

Zijn vervanger na de zomer is een nog niet zo oude bekende. Sharon Slegers, eerder dit jaar moeder geworden van de kleine Tuur, komt terug uit zwangerschapsverlof en neemt vanaf september Start je Dag over. Dan zal Sharon het populaire ochtendprogramma solo presenteren, net zoals Dennis deed de voorbije maanden. Daarvoor presenteerden van den Buijs en Slegers het bijna drie jaar in duo. “We hadden een toffe dynamiek samen, yin en yang. We besloegen een breed spectrum en vulden elkaar goed aan. Heel leuk vond ik onze vrijdagse rubriek De Diva van Deurne, die eigenlijk stoemelings is ontstaan. Dat is het leuke aan Radio 2. Het is een speeltuin waarin je als radiomaker heel veel mág doen in plaats van móét doen: van foptelefoons tot interviews met Bart De Wever. Een lach, een traan én heel ernstige onderwerpen als PFOS. Bij Radio 2 ben ik meer een radiomaker geworden, waar ik bij Radio 1 nog puur een journalist was.”

Heel dicht bij de luisteraar, ook dat is Radio 2. “Hun respons is heel fijn”, zegt Dennis. “In deze digitale tijd kun je dat allemaal onmiddellijk zien. Als ik kort na zes uur ‘goeiemorgen’ zeg, zijn er meteen tien berichtjes op de app om ook mij goeiemorgen te wensen. We hebben de luisteraars eens uitgedaagd, we wilden uit elke gemeente, uit elk gehucht van de provincie Antwerpen een ‘goeiemorgen’ krijgen. Binnen het uur hadden we ze allemaal.”

“Zalige momenten”

Enkele maanden voor de uitbraak van corona verhuisde Radio 2 Antwerpen naar The Beacon, op de plek van het vroegere Tolhuis op de Sint-Paulusplaats. Daar zag Dennis in een studio met uitzicht op het plein de dag ontwaken: de kinderen op weg naar school, de mannen van de vuilkar… “Op een dag stond er een politiecombi voor de studio. Ik zei in de ether: ‘Vandaag luisteren ook de mannen van de Antwerpse politie mee.’ En een seconde later begonnen de lichten van die combi te flikkeren.” Hij lacht. “Zalige momenten.”

In zijn laatste uitzending woensdagochtend regende het emotionele momenten. Sinds hij vorige vrijdag live in Start je Dag aankondigde dat hij ermee zou ophouden, kreeg hij overigens heel veel toffe reacties van luisteraars én collega’s. “Dat heeft me veel plezier gedaan. Maar na zes jaar durf ik ook aan mezelf te denken. Elke vrijdagavond ben ik een wandelend lijk. Mijn vrouw staat er elke ochtend alleen voor met drie kleine kinderen, mijn oudste is 8. Als ik een dag vrij heb, heb ik het gevoel dat ik in de weg loop omdat ik niet in hun ritme zit. Dat mag wel eens veranderen. Al is het met spijt in het hart, want ik heb het enorm graag gedaan.”

Emoties

In de uitzending van woensdagochtend kreeg de presentator Sharon Slegers aan de lijn. Zijn co-presentatrice werd even overmand door emoties. “Normaal toch?”, zegt Sharon achteraf. “Het was een speciaal afscheid. Normaal zou ik Dennis even vastgepakt hebben, maar door de quarantaine kon dat natuurlijk niet.”

De Deurnese, die na de geboorte van haar tweede zoontje vanaf half augustus opnieuw begint te werken, is nog niet klaar om Start je Dag op te geven. “Dat vroeg opstaan is een fameuze aanslag op je lichaam, maar tegelijkertijd is het een verslavend programma. Die spanning, het niet weten wat de dag zal brengen, dat geeft me een adrenalinekick. Ook na drie jaar was ik nog elke dag gezond zenuwachtig voor ik eraan begon.”

Ze zal wel de interactie met Dennis van den Buijs missen. “Het bizarre is dat wij twee heel verschillende mensen zijn. Noem een onderwerp en we denken er het omgekeerde over. Maar het klikte tussen ons. En we hebben zo veel tijd samen doorgebracht, dat hij voor mij een deel van de familie is geworden. We bellen elkaar een keer of drie per dag.”

Haar échte familie wacht thuis. Zoon Joppe is 3,5 jaar oud, zoon Tuur dus nog maar enkele maanden. “Mijn vriend steunt me gelukkig volledig in mijn keuze. Als ik in de studio zit, neemt hij het hele ochtendritueel met onze zoontjes voor zijn rekening. Ik kan hen dan weer van de school gaan halen en heb de hele namiddag om bij hen te zijn. Er is geen gebrek aan quality time.”

Deze zomer volgen nog vergaderingen en brainstorms over hoe ze Start Je Dag gaan aanpakken. “Ik kan wel al zeggen dat Anneke Hermans op post blijft om me bij te staan, net zoals ze dat de vorige maanden voor Dennis heeft gedaan.”

Door Patrick Vincent
AANGERADEN