Eerste dag van zomervakantie: tot een uur wachten door vakbondsactie op Brussels Airport

Aanschuiven door vakbondsacties 

Aanschuiven door vakbondsacties ©  kbz

Bron: BELGA, gva, eigen info

Een vakbondsactie bij de douane veroorzaakt hinder op Brussels Airport. Aankomende reizigers moesten er donderdagochtend tot een uur aanschuiven. De bonden willen nog de hele dag actievoeren.

Er waren op deze eerste zomervakantiedag acties aangekondigd bij de douane op de luchthavens van Zaventem, Deurne, Wevelgem en Oostende. De bonden zeggen dat ze geen afdoend antwoord kregen op hun eisen voor een betere werkplanning. Ze vragen daarnaast ook pensioenmaatregelen en een risicopremie.

Op Brussels Airport, de grootste luchthaven van het land, was er donderdagochtend al hinder. Vooral aankomende passagiers moesten er op een bepaald moment een halfuur tot een uur aanschuiven, zegt luchthavenwoordvoerder Ihsane Chioua Lekhli. De douaniers houden stiptheidsacties, wat betekent dat ze zeer nauwgezet controleren.

Het rommelt al even bij de vakbonden van de FOD Financiën. De douane eist onder meer betere werkomstandigheden. “Zelfs een relatief eenvoudige aanpassing van het rigide systeem van de werkplanning kon blijkbaar niet worden toegestaan. Douaniers kennen daardoor geen evenwicht meer tussen werk en privéleven”, zegt Peter Veltmans van het ACOD. “Daarbij is iedereen tijdens de crisis blijven werken. Er waren minder passagiers maar wel meer pakjes te verwerken. We hebben dit in zeer moeilijke omstandigheden en in strenge bubbels blijven doen”, zegt Stefaan Slaghmuylder nog.

De douanebeambten verwachten extra collega’s, verloning in verhouding tot het werk of risico’s, maar ook investeringen in materiaal.

 

Ze vragen minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) om dringende actie. “Hij pakt graag uit met de door de douane behaalde resultaten in de strijd tegen de drugsmaffia en andere georganiseerde criminaliteit, maar het wordt hoogtijd dat men beseft dat de douane mensen en middelen nodig heeft. Deze acties tonen dat ook aan.”

Als er geen toegevingen komen, zijn verdere acties niet uitgesloten. “We zullen een evaluatie maken op het einde van de dag en zien welke reacties er komen”, zegt Johan Lippens van ACV Openbare Diensten. “Het is niet onze bedoeling om de reizigers tijdens de volledige vakantie te gijzelen. Uiteindelijk doen wij acties om een signaal te geven.”

20.000 vertrekkers

Vooral de aankomende passagiers ondervinden hinder door de acties. Bij de vertrekkende passagiers is de hinder wel beperkt. Al is er daar wel onduidelijkheid over de mate waarin het coronacertificaat gecontroleerd wordt.

LEES OOK. Vrees voor reischaos door coronacertificaat: “Sorry, u mag niet vliegen. En we weten niet waarom”

Op deze eerste dag van de zomervakantie worden op Brussels Airport 35.000 reizigers verwacht. Daarmee wordt het een eerste piekdag, al blijft de toestroom bescheiden in vergelijking met de periode voor de coronacrisis.

“Het zijn er nog veel minder dan op een normale piekdag van rond de 95.000 passagiers, maar we zijn al heel blij dat het de goede richting uitgaat”, zegt luchthavenwoordvoerder Ihsane Chioua Lekhli. “Vandaag is een piekdag, maar we hebben ook de komende drie dagen telkens meer dan 20.000 vertrekkende passagiers. Er start dus een lang vertrekweekend.”

LEES OOK

Nu in het nieuws