WHO waarschuwt voor risico op nieuwe golf in Europa

“We zijn nog niet uit de gevarenzone”, aldus Hans Kluge va de WHO © Reuters

Bron: BELGA

Het aantal coronabesmettingen in Europa is de afgelopen week weer gestegen, nadat het tien weken op rij was gedaald. Dat meldt de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De WHO waarschuwt voor het risico op een nieuwe golf. “Er komt een nieuwe golf in de Europese regio, tenzij we gedisciplineerd blijven”, zei Hans Kluge, de Europese WHO-directeur, donderdag op een persconferentie.

Volgens de VN-organisatie steeg het aantal gevallen afgelopen week met 10 procent in de Europese regio, die 53 gebieden telt. De WHO ziet een verklaring in het toegenomen aantal sociale contacten, reizen, bijeenkomsten en in de versoepelingen van de sociale beperkingen. “Dat gebeurt in een context van een snel veranderende situatie, met een nieuwe variant die ons zorgen baart, de deltavariant, en in een regio waarin miljoenen nog steeds niet gevaccineerd zijn, ondanks aanzienlijke inspanningen van de lidstaten”, zei Kluge.

De deltavariant zou tegen eind augustus 90 procent van de nieuwe covid-besmettingen in de EU vertegenwoordigen, zei het Europees Centrum voor Ziektepreventie en -Bestrijding (ECDC) vorige week. De WHO Europa verwacht dat de variant tegen augustus dominant wordt, zei ze donderdag. Volgens de WHO is de deltavariant, die uit India komt, 40 à 60 procent besmettelijker dan de alfavariant. Uit studies blijkt dat één vaccindosis slechts beperkt beschermt tegen die deltavariant.

EK

De WHO riep woensdag ook de gaststeden van het Europees kampioenschap voetbal op om de toeschouwers beter op te volgen, zowel voor hun aankomst in het stadion als na hun vertrek. “We moeten verder kijken dan de stadions op zich”, zei Catherine Smallwood, een verantwoordelijke van de Europese afdeling van de WHO. Zij kreeg de vraag welke aanbevelingen ze doet nu de besmettingen toenemen in Londen en Sint-Petersburg.

Zowel de halve finales als de finale vinden volgende week plaats in Londen. In Sint-Petersburg spelen Zwitserland en Spanje vrijdag hun kwartfinale.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten