Geen ruzie, geen grote verzoening: prinsen William en Harry onthullen standbeeld voor prinses Diana

 © Reuters

Diana Spencer zou op 1 juli zestig zijn geworden was het niet voor die noodlottige dag op 31 augustus 1997 in Parijs. De beroemde prinses kreeg donderdag een standbeeld dat door haar zonen Harry en William werd onthuld. De relatie tussen de broers was de voorbije maanden gespannen, maar de plooien tussen de twee glimlachende prinsen leken donderdag gladgestreken toen ze samen in Kensington Palace verschenen. De ceremonie zelf eindigde met een anticlimax: zonder veel plichtplegingen of speeches werd het doek weggetrokken om het mooie standbeeld te onthullen.

Bron: Reuters, BELGA

Het standbeeld staat in de nieuw aangelegde Sunken Garden, op het terrein van Kensington Palace, een van de lievelingsplekken van de prinses. Diana zou donderdag 60 jaar geworden zijn. Ze kwam in 1997 om in een tragisch verkeersongeluk, achternagezeten door paparazzi in Parijs.

“Elke dag wensen we dat ze nog bij ons was, en we hopen dat dit standbeeld voor eeuwig symbool zal staan voor haar leven en nagedachtenis”, klinkt het in een gezamenlijke mededeling van Harry en William. Prinses Diana wordt herinnerd om haar liefde, kracht en karakter. “Kwaliteiten die ze als kracht aanwendde voor het goede in de wereld.” Haar twee zonen gaven in 2017 zelf opdracht voor het beeld, dat ontworpen is door beeldhouwer Ian Rank-Broadley.

De verhouding tussen William (39) en Harry (36) is gespannen. Reden zijn de zware beschuldigingen van racisme in het koningshuis die Harry uitte. Harry en zijn echtgenote Meghan deden een jaar geleden afstand van hun koninklijke taken en verhuisden naar de VS. De onthulling van het standbeeld is het tweede gezamenlijke optreden van de broers sinds Harry’s afscheid. In april was hij aanwezig op de begrafenis van prins Philip. (pjv)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten