Van Peteghem heeft weinig begrip voor actie douaniers op de luchthavens

 

 ©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Bron: BELGA

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) kan maar moeilijk begrip opbrengen voor de actie van de douaniers op de luchthavens. Hij vindt dat de actie niet in verhouding staat met hun vragen rond de onderhandelingstafel en roept hen op het “constructief overleg” voort te zetten, want dat leidt tot resultaten.

Van Peteghem werd donderdag tijdens het vragenuurtje in de Kamer over de stiptheidsacties aan de tand gevoeld door Christian Leysen (Open Vld). Die sprak zijn appreciatie uit voor het werk dat de douane de afgelopen tijd heeft verricht, bijvoorbeeld om de gevolgen van de Brexit op te vangen. Heel veel mensen moesten een pak meer werk opknappen, aldus Leysen, maar het is niet zo dat er het afgelopen jaar op de luchthavens zoveel meer werk was, luidde het. 

Dat de douaniers dan uitgerekend op de eerste dag van de zomervakantie actie gaan voeren, “gaat er bij mij niet in”, stelde Leysen.  Hij vindt het “ongehoord” dat reizigers op die manier “gegijzeld” worden.

LEES OOK. Vandaag chaos verwacht door stiptheidsheidsacties in luchthavens (+)

Ook de minister gaf aan dat de douaniers het afgelopen jaar een ongelooflijke inzet hebben getoond. Hij doelde niet alleen op de Brexit, maar ook op de opmars van de e-commerce en de rol van ons land in de verdeling van alcoholgels, mondmaskers en vaccins. Toch kan hij “moeilijk begrip opbrengen” voor de actie van vandaag/donderdag, op een moment dat mensen snakken naar een langverwachte vrijheid en vakantie, aldus Van Peteghem.

De minister somde een aantal resultaten op die het sociaal overleg de afgelopen weken en maanden heeft opgeleverd en riep de bonden op het “constructief overleg” voort te zetten.

LEES OOK

Nu in het nieuws