REACTIES. Van Aert zat tien lengtes achter in de sprint, Van Avermaet vond gebrek aan samenwerking in de vlucht“spijtig”

 

 ©  AFP

Een achtste plaats. Verder kwam Wout van Aert niet in de eerste massasprint waarin hij zich deze Tour mengde. Achteraf had hij daar een logische verklaring voor én liet hij ook weten niet meer aan het geel te denken.

bvc, hc, jpdv, mvh

LEES OOK. Opnieuw raak: Mark Cavendish pakt tweede etappezege in de Tour en perfecte hattrick in Châteauroux

LEES OOK. Cavendish wint na 2008 en 2011 voor derde keer op rij in Châteauroux: “Hier werk je je hele leven hard voor”

 

 ©  EPA-EFE

Wout van Aert: “Ik zat al tien lengtes achter toen ik aan sprinten toekwam”

“In de laatste rechte lijn viel niet er meer op te schuiven”, aldus een niet bijster teleurgestelde Wout van Aert. “Ik was beter samen gebleven met mijn lead-out want er was nog ruimte om naar voor te komen, nu zocht ik zelf mijn weg en zat ik te veel in de wind. Op het laatste moest ik nog eens in de remmen. Ik zat al tien lengtes achter toen ik aan sprinten toekwam.”

”Of er morgen een nieuwe kans volgt? Het is een superlange rit, op papier is ze misschien iets voor vluchters. Maar ploegen als die van Sagan, Matthews en Colbrelli hebben niet heel veel kansen om de echte sprinters eraf te rijden. Het zal eerst zaak zijn te overleven alvorens het weer een sprint wordt, want het is een lastige etappe. Maar het is nog een lange Tour dus er zullen nog wel kansen komen. En ook in de meer lastige ritten maak ik zeker kans.”

“Ik denk niet echt meer aan het geel. De twee jongens voor mij (Mathieu van der Poel en Tadej Pogacar, red.) gaan de trui niet zomaar overlaten. Ik mik nu op dagsucces en hoop dat Primoz (Roglic, red.) nog goed herstelt.”

 

 ©  AFP

Greg Van Avermaet: “Jammer dat we niet met acht doorreden”

Greg Van Avermaet moet zich troosten met de prijs van de strijdlust na een dag op pad te zijn geweest met Roger Kluge. “We zijn 2,5 kilometer te vroeg ingerekend. Ik denk dat het niet slecht was om het te proberen. We hadden eerst een goede groep met goede coureurs zoals Asgreen, Kragh Andersen, Politt, De Gendt en zo. Dat was niet slecht. Maar er was geen goede verstandhouding. Toch een beetje jammer dat het niet beter draaide. We hadden heel ver kunnen komen. Ik heb het dan nog eens geprobeerd. Met Roger Kluge. Ik heb het geprobeerd, zoals Brent Van Moer dat maandag ook heeft geprobeerd. Het was niet slecht. Op een bepaald moment heb ik De Gendt voorgesteld om het samen te proberen. Ik hoopte drie à vier man mee te krijgen, maar dat gebeurde spijtig genoeg niet.”

Van Avermaet verklaarde zijn actie waarom hij vandaag zo actief was hoewel de vrijdagetappe eerder bij zijn profiel past. “We hadden beslist om met de ploeg in de aanval te trekken. Meer dan twee coureurs in de groep, maar we waren ineens weg met acht. Ik wou tot het einde gaan, dat is duidelijk, maar dat lukte niet. Er was het probleem Asgreen en ook Rickaert die niet reed. Dan begin je eigenlijk onmiddellijk slecht aan de onderneming. Ach, er komen nog dagen in de Tour. Maar het is duidelijk dat ik dat morgen zal voelen wat ik deed.”

“Die langste rit is een moeilijke etappe om te lezen. Vroeger had je Ineos in het geel. Met Mathieu van der Poel is dat anders. Ik denk niet Mathieu van der Poel zijn trui zal weggeven. De helft van het peloton zit te wachten op morgen, maar met een vlakke start is het ook niet gemakkelijk om het juiste moment te vinden om in de ontsnapping te raken. Soms is het beter het vroeger te proberen, ook al was dat niet de ideale rit. Van Moer bewees dat het wel mogelijk is om voor te blijven. Ze moeten zich af en toe eens misrekenen. Eén keer op het podium staan in de Tour is niet zo simpel. Met de prijs van de strijdlust is dat nu ook al gebeurd voor dit jaar. Maar ik blijf proberen om een rit te winnen.

LEES OOK. ANALYSE. De olympisch kampioen die begint aan een ‘mission impossible’, is dat triest?

 

 ©  REUTERS

Mathieu Van der Poel: “Ik dacht dat Merlier de sprint zou doen”

“Het was niet zo’n lastige dag”, vatte leider Mathieu van der Poel de zesde rit samen. “Al was het begin wel hard, maar al snel zag je dat het een massaspurt zou zijn. Morgen zal het wat anders zijn”, aldus de geletruidrager van Alpecin-Fenix.

“Ik kreeg opnieuw de gelukwensen van Tadej Pogacar, maar ik denk dat hij liever nu nog niet dat geel heeft. Alles verloopt voor hem uitstekend”, aldus Van der Poel die opnieuw werkte voor de ploeg, maar op anderhalve kilometer van het einde verloor Philipsen het wiel en dan ging Van der Poel midden de voorbereiding op zoek naar de Limburger. “Ik voelde me nog goed. Hij was mijn wiel verloren. Ik dacht dat Merlier de spint zou doen. Zo hadden ze het me verteld. Maar blijkbaar was het Philipsen”, gaf een schaterende Van der Poel aan. “Wat Cavendish doet, is ongelofelijk. Normaal zou hij hier niet eens starten en ondertussen heeft hij al twee etappes gewonnen. Hij is terug hé. Hij is weliswaar tien jaar ouder. Of me dit goesting doet krijgen om er dan ook nog bij te zijn? Dat is nog lang hé.”

 

 ©  AFP

Tim Declercq: “Ik plaats deze overwinning hoger dan de vorige”

“Ik dacht dat het vandaag rustige e dag ging worden en dacht al wat aan morgen, maar blijkbaar waren er vandaag toch wat geïnteresseerden voor de vlucht. Ze waren (de twee vluchters, red.) waren bovendien niet Polleke van achter de hoek. We moesten toch serieus uit onze kast komen op ze in te lopen.”

De ploegmaats van Cavendish verzorgden vandaag weer de perfecte lead-out. “Daarover kan ik me niet uitspreken”, aldus El Tractor. “Ik heb het niet zien gebeuren, maar heb wel opnieuw mijn rol gespeeld. We hebben ook nog Dries (Devenyns, red.) moeten opsoeperen om het gat op de vluchters te kunnen dichten. Het was sowieso een goede prestatie van de hele ploeg.”

Cavendish zit ondertussen al 32 ritoverwinningen in de Tour. Nog twee om het illustere record van Eddy Merckx te evenaren. ”Of dit record al aan tafel is gevallen? Ik denk dat dat meer bij journalisten leeft dan bij hem zelf. Moest hij het ooit halen, wil dat ook zeker niet zeggen dat hij een betere coureur is dan Merckx. Bovendien is Mark een coureur die meer van emoties leeft. Hij heeft bewezen dat hij er na al die jaren nog steeds staat. Ik plaats deze overwinning zelfs hoger dan zijn vorige. Dit bewijst dat Mark echt de mentaliteit heeft op bij een nieuwe sprint opnieuw toe te slaan.”

 

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten