Afgezette gevangenisdirecteur komt als beste uit selectie… en is opnieuw benoemd

 

 ©  BELGA

Het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen heeft een nieuwe directeur-generaal. Het is te zeggen, de afgezette baas Rudy Van De Voorde (62) zit terug op zijn oude stoel. Want hij kwam als beste uit de nieuwe selectieprocedure voor de functie.

De oorspronkelijke benoeming van de baas van de Belgische gevangenissen werd op 8 juni door de Raad van State vernietigd. Dat gebeurde na een klacht van Alexis Douffet, de regionaal directeur Zuid van de Waalse gevangenissen. Volgens Douffet zetelden er door de benoeming van Van De Voorde te veel Nederlandstaligen in het directiecomité en kwam de functie dus aan een Franstalige kandidaat toe. De Raad van State volgde die redenering.

Dus werd Van De Voorde, die al drie jaar directeur was, per direct uit zijn functie ontheven en werd de procedure opgestart om zo snel mogelijk een nieuwe directeur-generaal te benoemen. En dat werd dus… Rudy Van De Voorde.

“Hij kwam als beste kandidaat uit de selectieprocedure”, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver van het Gevangeniswezen. “Zijn benoeming is conform met alle wettelijke vereisten, waaronder het noodzakelijke taalevenwicht binnen het directiecomité van de FOD Justitie. De samenstelling van dat directiecomité is intussen immers gewijzigd.”

Op voordracht van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) is de benoeming van Rudy Van De Voorde donderdag officieel gemaakt door de ondertekening van het Koninklijk Besluit en de publicatie ervan in het Belgisch Staatsblad.

De ‘oude’ directeur heeft donderdag zijn functie weer opgenomen. (tg)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten