“Meest extreme vorm die ik ooit zag”: hevige branden in Canada veroorzaken zeldzaam weerfenomeen

De hitte in Canada heeft tot hevige branden geleid. Daardoor ontstaan zogenoemde pyrocumulonimbuswolken, waarin donder en bliksem fel tekeergaan. Door de bliksem en de droogte verspreidt het fenomeen het vuur mogelijk verder.

dc, avh

“Dit is letterlijk een vuurstorm”, reageerde Daniel Swain, klimaatwetenschapper aan de Universiteit van Californië op Twitter. “Ik denk dat dit de meest extreme vorm van brandgerelateerde wolkvorming is die ik ooit heb gezien sinds er satellietbeelden zijn.” De beelden tonen hoe wolkenpluimen van het type pyrocumulonimbus uitstijgen boven de stratosfeer in de Canadese provincie British Columbia. De streek wordt al dagenlang geteisterd door een extreme hittegolf. Sinds kort breken ook geregeld branden uit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Het dorp Lytton in die provincie is helemaal uitgebrand. Woensdagavond vaardigde burgemeester Jan Polderman nog een evacuatiebevel uit omdat een bestaande brand steeds verder oprukte naar het dorp. Een nieuwe brand haalde de acties van de overheid snel in.

LEES OOK. Dodelijke hittestorm tot 50 graden ook in België niet meer uit te sluiten: “De lucht is er als vuur”

Het dorp baadde al in de vlammen voor er een verzamelplaats kon worden ingericht. De bewoners reden verschillende kanten op om aan de vlammen te ontkomen. Dat maakt dat er geen zicht is op eventuele slachtoffers. Contact met mogelijke overlevers in het dorp is moeilijk, doordat het elektriciteitsnet en de telefoonverbindingen plat liggen.

LEES OOK