Primoz Roglic verliest bijna vier (!) minuten in dolle etappe en mag eindzege vergeten, hoe staan andere favorieten ervoor?

Foto: EPA-EFE

Primoz Roglic de verliezer van de dag in de Tour. De Sloveen was vooraf een van de topfavorieten voor de eindzege, maar kwam al vroeg in de Tour zwaar ten val. Zijn kansen op een eerste eindzege kregen toen al een fikse deuk, vandaag werden ze helemaal aan diggelen geslagen. Op Le Signal d’Uchon moest hij het uitgedunde peloton laten rijden, aan de meet verloor hij bijna 4 minuten. Maar hoe staan zijn concurrenten ervoor? Een overzicht van de Tourfavorieten op de vooravond van de Alpencols en na een dolle eerste week waarin velen kleerscheuren opliepen.

LEES OOK.Mohoric wint spektakelrit met veel Belgen en gele trui Mathieu van der Poel in de aanval, Roglic en Thomas verliezen tijd

Mathieu van der Poel: geletruidrager

Voor hetzelfde geld zit hij zaterdagavond nog in het geel. De dichtste rivaal is Wout van Aert, maar niemand weet wat hij nog in zijn tank heeft om over de Alpen te gaan. Hijzelf evenmin.

Wout van Aert: (2de op 30”)

Zit in een gevecht met zijn eeuwige concurrent waarmee hij groot werd. Dé vraag is waar de kandidaten op de eindzege zaterdag openen. In principe is het niet evident voor Mathieu en Wout om de rangschikking te toppen. Al moet je met zo’n kerels altijd met twee woorden spreken.

Tadej Pogacar (5de op 3’43”)

Met de Tourfavoriet zelf is er geen enkel probleem, maar zijn ploeg moest in de langste rit de volle 250 kilometer aan de bak en dat was niet echt gepland. Zondagavond kan hij in het geel zitten, maar wil hij dit nu al?

Vincenzo Nibali (6de op 4’12”)

Kwam in de vrijdagetappe ineens weer in de stand. De oude Italiaan zoekt ritwinst in deze Tour die eigenlijk dient als lanceerplatform voor de Olympische Spelen in Tokio.

Julian Alaphilippe (7de op 4’23”)

Het vraagteken dat achter Van der Poel en Van Aert staat, geldt ook voor de wereldkampioen. Zullen de grote favorieten de populaire Fransman manoeuvreerruimte geven om een lange raid op het geel te organiseren?

Rigoberto Uran (10de op 5’04”)

Blijft de dichtste belager van Pogacar. De oude Colombiaan rijdt er overal tussendoor, maar indien hij deze Tour wil winnen, moet hij voor de voorlaatste dag tijd terugnemen op de Sloveen. Maar hoe?

Richard Carapaz (12de op 5’19”)

Loste de laatste 18 kilometer een schot, maar het was een schot voor de boeg. Hij won zelfs geen seconde. De Ecuadoriaan is het speerpunt van Ineos-Grenadiers en moét Pogacar blijvend belagen.

Primoz Roglic verliest bijna vier (!) minuten in dolle etappe en mag eindzege vergeten, hoe staan andere favorieten ervoor?
Foto: AFP

Geraint Thomas (13de op 5’29”)

Zit in het schuitje van Roglic. Al kon hij in Le Creusot nog net met de andere favorieten eindigen. Er zijn leukere dingen dan met een zwaar gekneusde schouder over de Alpen rijden. Overleven is de weekendopdracht.

Wilco Kelderman (14de op 5’31”)

Ontgoochelde vooral woensdag in de tijdrit. Was dit een jour sans, of is hij over zijn piek heen na een knap Critérium du Dauphiné? Zondagavond in Tignes weten we meer.

Enric Mas (15de op 5’33”)

Movistar gelooft er nog in, en kwam vrijdag telkens voor de bergjes druk zetten. Net als Ineos-Grenadiers. Alleen heeft de Spanjaard een offday van Pogacar nodig om opnieuw mee te spelen.

Primoz Roglic verliest bijna vier (!) minuten in dolle etappe en mag eindzege vergeten, hoe staan andere favorieten ervoor?
Foto: Pool via REUTERS

David Gaudu (19de op 6’10”)

De Bretoen komt eindelijk op zijn terrein. Gaudu kan de volgende twee weken een van de smaakmakers worden. Heeft geen andere keuze dan aan te vallen.

Richie Porte (25ste op 7’33”)

De oude Australiër mag dan nog vorig jaar derde zijn geworden, persoonlijke ambities heeft hij niet. Kan de rechterhand van Carapaz worden.

Steven Kruijswijk (28ste op 8’14”)

Jumbo-Visma zit in de hoek waar de klappen vallen. Tegen heug en meug is hij, samen met debutant Jonas Vingegaard, nu de klassementsrenner, maar het podium lijkt ons het hoogst haalbare.

Miguel Ángel López (31ste op 8’55”)

Hing er in Le Creusot nog aan. ‘Superman’ is een van de weinigen die zich voluit in de cols durft te smijten. Het zou goed zijn voor de Tour dat hij dat doet, maar het is gissen naar zijn precieze vormpeil.

Primoz Roglic (33ste op 9’11)

Na zijn harde val in Pontivy voert de kopman van Jumbo-Visma een ongelijke strijd. In de tijdrit ging het nog wel, maar na het tijdsverlies in de langste rit kan hij een kruis maken over de eindzege.

Primoz Roglic verliest bijna vier (!) minuten in dolle etappe en mag eindzege vergeten, hoe staan andere favorieten ervoor?
Foto: REUTERS
Door rahe, Hugo Coorevits
AANGERADEN