Anna van der Breggen en SD Worx grijpen in Giro Donne de macht op Prato Nevoso

 ©  AP

Bron: BELGA

Wereldkampioene Anna van der Breggen heeft zaterdag de macht gegrepen in de tweede etappe van de Ronde van Italië voor vrouwen. De Nederlandse van SD Worx won met ruime voorsprong bovenop Prato Nevoso, voor twee ploeggenoten. Ze is ook de nieuwe rozetruidraagster.

Daags na de ploegentijdrit moest het peloton van de tiendaagse Giro Donne nog geen honderd kilometer overwinnen, maar aan het einde wachtte wel de slotklim naar Prato Nevoso, een beklimming met naam uit de Giro voor mannen.

Het Nederlandse SD Worx nam op de slotklim van dertien kilometer de wedstrijd in handen. Eerst met een aanval van Niamh Fisher-Black, maar dat bleek slechts een voorbode voor een putsch van Anna van der Breggen. De uittredende winnares reed ruim zeven kilometer voor de top weg van de rest en bouwde een ruime voorsprong uit, goed voor de dubbelslag: de ritzege en de leiderstrui, die ze overneemt van Ruth Winder.

Met de Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman op twee en de Nederlandse Demi Vollering op drie bezette SD Worx de volledige top drie van de daguitslag. Klimsters als Annemiek van Vleuten en Kasia Niewiadoma kwamen dit jaar niet aan de start van de Giro Donne, die niet langer deel uitmaakt van de WorldTour maar van de ProSeries.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten