Eerste Belgen geven op in de Tour: ritwinnaar Tim Merlier en Jasper De Buyst knijpen de remmen dicht, Loïc Vliegen buiten tijd

 

 ©  EPA-EFE

Tim Merlier (Alpecin-Fenix) heeft in de negende etappe van de Tour de France er de brui aan gegeven. Ook Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) en Loïc Vliegen (Intermarché-Wanty Gobert) zullen niet meer starten in de tiende etappe, komende dinsdag.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK. Mathieu van der Poel start niet meer in de Tour, maar komt zeker terug: “Ik wil mezelf nu niks kunnen verwijten”

De sprinter van Alpecin-Fenix won de derde etappe in deze Tour in Pontivy, maar gaf onderweg naar Tignes op. De sprinter kwam vroeg in de problemen en besloot halverwege de rit de strijd tegen de tijdslimiet op te geven. Eerder vandaag besloot ook al Mathieu van der Poel, ook Alpecin-Fenix, niet meer te starten. Hetzelfde deed Primoz Roglic, één van de favorieten voor deze Tour maar gehavend na een valpartij.

Eerder won Merlier al een rit in de Ronde van Italië, maar moest hij nadien ook de ronde verlaten wegens buikproblemen. Ook Nans Peters (AG2R Citroën) gaf op. De Fransman sukkelde al even met pijn aan de rug na een val in de eerste etappe. Vorig jaar won hij een rit in de Tour.

“Emotioneel omdat ik aan Champs Elysées dacht”

“Het was op. Ik kon het tempo van de grupetto niet meer volgen. Eerst dacht ik: ik blijf zo lang mogelijk rijden en dan kan ik misschien in de afdaling nog terugkomen”, stelde hij in een eerste reactie. “Maar op een bepaald moment zag ik de grupetto zodanig ver weg rijden dat ik besefte dat het een onbegonnen zaak was om te blijven vechten. Ik had wat last van mijn rug na de valpartij, maar ik reed vandaag nog drie records op het vlak van wattages. Ik kon mij weinig verwijten. Het niveau ligt gewoon bijzonder hoog. De koerssituaties zitten niet mee en misschien iets te weinig karakter... Normaal gezien ben ik oké in dit soort weersomstandigheden, dus ik wil het daar niet op steken. Het was gewoon op op een bepaald moment.

“In de Giro reed ik ook een paar records, maar daar zag ik ook af en was het tempo van de grupetto iets lager. Hier werd de grupetto meteen gelost en dan dringt de tijdslimiet zich op. Met de nodige stress en een hoog tempo in de grupetto. Ik was emotioneel toen ik dacht aan de sprint op de Champs Elysées. Ik zal daarvoor nog eens moeten terugkeren, helaas.”

Merlier was de eerste ritwinnaar in deze Tour de France, maar werd door zijn opgave in de negende rit ook de allereerste Belg die in deze editie opgeeft. Later op de dag besliste ook Jasper De Buyst (Lotto-Soudal) om de remmen dicht te knijpen. Loïc Vliegen haalde dan weer de tijdslimiet niet.

Rugproblemen voor De Buyst, knieperikelen voor Vliegen

“De zware weersomstandigheden hebben rugproblemen veroorzaakt bij Jasper De Buyst”, klinkt het bij Lotto Soudal. “Jasper kon niet verder en moest daardoor opgeven.” De Buyst kampt al bijna het hele seizoen met rugproblemen en kende daardoor een verstoord voorjaar, met weinig klassiekers. Ook moest hij in de Giro in de negende etappe opgeven wegens hetzelfde probleem. ??

Loïc Vliegen finishte dan weer 4:22 na de tijdslimiet. “Door mijn valpartij op de eerste dag sukkelde ik al van bij de start van de Tour met mijn knie. Ik zat ook anders op mijn fiets door die knieproblemen en kreeg ook pijn in de rug. De zware weersomstandigheden van vandaag maakten het allemaal nog erger en ik kon nog amper trappen. Ik drong nog aan, maar ik wist dat het moeilijk zou worden om de tijdslimiet te halen. Het is jammer om de Tour zo te verlaten en ik moet nu mijn doelen wijzigen.”

LEES OOK. Einde Tour voor gehavende Primoz Roglic: kopman van Jumbo-Visma “ondervindt te veel last van blessures”

LEES OOK

Nu in het nieuws