Emotionele Marianne Vos wint in Giro Rosa voor Jolien Verschueren: “Ik wilde dit doen voor haar vandaag”

 

Marianne Vos (Jumbo-Visma) heeft de derde etappe in de Giro d’Italia Donne gewonnen, de zogenaamde Giro Rosa. Ze won in Ovada een sprintje met vier van Lucinda Brand, Lianne Lippert en Elise Chabbey. Het peloton kwam even later binnen, Anna van der Breggen blijft daardoor leider in de roze trui. Vos eerde nadien Jolien Verschueren, die eerder deze week overleed aan kanker. “Ik heb aan haar gedacht en dat gaf me extra kracht omdat ik wist hoe toegewijd zij was.”

Laurens Van Heuverswijn

De beslissende ontsnapping in de rit van 135 kilometer werd gevormd in de heuvelzone naar het slot toe, waarbij de vier rensters konden wegrijden uit de groep met de roze trui. De vier konden op een bepaald vier minuten voorsprong nemen, waardoor ze onder elkaar beslisten wie de rit zou winnen. In de sprint stond er geen maat op Vos, die haar landgenote Brand achter zich liet. Voor Vos was het maar liefst de 29ste keer dat ze een etappe won in de grootste, langste en zwaarste vrouwenkoers in het circuit.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Vos droeg de zege op aan Jolien Verschueren, de veldrijdster die afgelopen week overleed aan kanker. “Het is ongelooflijk dat je hier nog kunt doen wat je graag doet en dat je tegelijkertijd Jolien verliest”, zei Vos, die bij het passeren van de finish naar de hemel had gewezen.

“Wij denken soms dat we het zwaar hebben hier, maar er is zo veel meer in het leven. Ik heb aan haar gedacht en dat gaf me extra kracht omdat ik wist hoe toegewijd zij was. Ik wilde dit doen voor haar vandaag.”

Vos en Verschueren hadden doorheen de jaren een goede band opgebouwd omdat ze beiden evangelisch christen zijn en over het geloof konden babbelen met elkaar.

Maandag volgt een individuele tijdrit bergop over ruim 11 kilometer.()

LEES OOK

Nu in het nieuws