Ritwinnaar O’Connor: “Als je nadenkt over het feit dat je een Tourrit wint, slaat je hoofd op hol”

 ©  BELGAIMAGE

De Australiër Ben O’Connor rondde in Tignes een straffe solo af en pakte zijn eerste ritoverwinning in de Tour. De klimmer van AG2R-Citroën reageerde nadien emotioneel.

Laurens Van Heuverswijn

LEES OOK.Australiër Ben O’Connor rondt lange ontsnapping af, Tadej Pogacar deelt nieuwe tik uit

O’Connor liet bij zijn solo de Colombianen Higuita en Quintana achter om te winnen in het skioord Tignes. “Het is een droom om een rit te winnen in de Tour. Hier zijn was eigenlijk al een droom”, vertelde de Australiër achteraf, die zijn omgeving bedankte. “Het was een wilde rit. My mind is blown. Het geeft zoveel voldoende en vreugde. Ik kon me nog net inhouden bij het overschrijden van de meet, maar ik heb van elke seconden genoten. Het team had vertrouwen in mij dit jaar en bracht me al veel geluk.”

“Het was een gekke rit. De omstandigheden waren verschrikkelijk. Het was deze morgen niet eens de bedoeling dat ik in de aanval zou gaan. Maar er ging een grote groep weg, en ik maakte toch maar de oversteek. Ik wist daarna niet echt wat doen. Maar toen ik hoorde hoever we uitliepen, wist ik dat het een topkans was om tijd terug te nemen in het klassement. En ik besefte dat ik op een lange dag als vandaag kon winnen.”

O’Connor is nu tweede in het klassement, op 2:01 van gele trui Pogacar die op het einde ook weer een offensief op poten zette. Onderweg droeg O’Connor zelfs virtueel de gele trui. “Ik had schrik dat Tadej achter ons zou ontploffen, en op me zou jagen op de slotklim. Maar ik hoorde de verschillen en besefte dat als ik stand hield, zonder krampen, ik de rit zou kunnen winnen. Ik behield de hele tijd mijn vertrouwen, en maakte mezelf niet gek.”

Pogacar neemt nog wat meer afstand: “Was een zware dag”

Tadej Pogacar verloor bijna zijn gele trui aan ritwinnaar Ben O’Connor, maar de Sloveen wist uiteindelijk het tijdverlies nog te beperken en snelde naar een zesde plaats met nog een late aanval. Hij nam 32 seconden op Richard Carapaz en zijn andere rivalen, en ziet dus enkel de Australiër dichter komen.

Pogacar heerst in deze Tour de France. Dat toonde hij zaterdag en bevestigde hij nog eens zondag in een kletsnat Tignes waar hij met beide handen zijn leeuwtje vasthield na afloop. “Om me warm te houden”, grapte hij. “Want het was echt wel een koude dag. Straf wat Ben O’Connor doet vandaag, hoedje af voor hem. Even vreesde ik dat ik het geel zou verliezen, wat nu ook niet weer geen ramp zou zijn, maar ik houd van die trui en ik wilde hem graag houden, dus op het einde sprong ik weg, kon ik nog wat tijd goedmaken op Ben en loop ik nog wat uit op mijn tegenstanders. Een goede dag, en nu mag ik met die gele trui de rustdag in.”

Ineos maakte er een harde wedstrijd van onderweg. “Het was een zware dag, zeer zeker”, analyseerde hij nog. “Heel veeleisend, vooral door het weer ook. We hebben niet echt hoge wattages getrapt de ganse dag, maar op het einde voelde je wel de vermoeidheid in de benen. Ineos maakte het zwaar, Carapaz voelde zich wellicht goed en hij viel aan. Daar heb ik respect voor en daarna deed ik een tegenaanval. Waarom? Wel als ik dat niet doe, dan zouden er vroeger of later wel aanvallen van de andere concurrenten volgen, kom ik misschien in de problemen, dus viel ik zelf aan. Zoals ik al zei gisteren, aanvallen is de beste verdediging en op het einde draait alles goed uit.”

Op het persmoment werd nog eens de vraag gesteld of zijn team wel sterk genoeg is. “Ik weet niet waarom iedereen blijft zeggen dat mijn UAE Team zo slecht is en dat we de dingen niet controleren”, riposteerde hij, “Wie is hier sterker dan ons? We zijn hier één van de sterkste teams, mijn ploegmaten leveren elke dag een goede inspanning, en ik draag de leiderstrui, dus wij zijn het beste team hier. Ik weet niet of we dat ook nog de komende twee weken zijn, maar nu zijn we alleszins vanaf dag één bij de beste teams van deze Tour.”

O’Connor schuift dankzij zijn ritzege op naar de tweede plek in het klassement, op 2:01 van Pogacar. “Hij heeft vandaag een geweldige inspanning geleverd,” zei hij nog. “Ik weet niet hoeveel krachten hem dat gekost heeft, in het peloton was het alleszins ook heel lastig. Morgen is het ook rustdag. Hij is een goede renner, hij kan zeker een klassement rijden.”

Een Franse journalist stelde nog een vraag over de prestaties van de Sloveen, dat die wat verdacht zijn, opperde hij. Of de vraag effectief de Sloveen volledig bereikte is niet duidelijk, want de microfoon van de journalist in kwestie stond nog heel stil in het begin van de vraag. Dus antwoordde Pogacar als volgt: “Mijn prestatie? Mijn vorm is super goed ja, vandaag was het wel een beetje slechter dan gisteren, maar toen had ik dan ook één van de beste dagen in mijn carrière. Het was zwaar voor iedereen, meer een kwestie van overleven vandaag. Maar inderdaad, mijn vorm is goed en ik voel me goed”, eindigde hij.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten