Politiek gekibbel over apart zwemuur voor vrouwen in Anderlechts zwembad

 

 ©  BART DEWAELE

Het nieuwe openluchtzwembad Flow in Anderlecht beroert de gemoederen in de Wetstraat. Het zwembad laat één uur per week enkel vrouwen toe. En ook boerkini’s zijn er welkom. Een doorn in het oog van de liberalen. “Maak geen zwembadregels op basis van religieuze regels”, tweet Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert. “Ook geen gescheiden zwemuren voor mannen of vrouwen omwille van geloof. Na alle strijd willen we niet in segregatie eindigen.”

Zijn college Georges-Louis Bouchez van MR zit helemaal op dezelfde lijn. “Boerkini toegelaten en gereserveerde uren voor vrouwen. De communitaristische waanzin gaat voort”, fulmineerde hij op Twitter. De MR zal dit in het Brusselse en federale parlement aanklagen, kondigde hij aan. “Onze waarden worden ondermijnd door de onkundige medeplichtigheid van sommigen.” Hij eist ook dat staatssecretaris voor Gelijke Kansen Sarah Schlitz (Ecolo) ingrijpt. Ook Kamerleden Theo Francken (N-VA) en Hendrik Bogaert (CD&V) keurden de beslissing af.

Maar voor de uitbater van het zwembad Paul Steinbrück heeft de beslissing niets met religie te maken. “Dat is enkel voor vrouwen die zich comfortabeler voelen om te zwemmen zonder mannen”, zegt hij. En de boerkini is ook geen beletsel. “Dat kan in Berlijn en andere Europese steden toch ook?”  (agy)

LEES OOK

Nu in het nieuws