Zware bosbrand op Cyprus na 48 uur onder controle, vier mensen omgekomen

Bron © BELGA

De zware bosbrand die grote delen van het Troödosgebergte op Cyprus heeft verwoest is “volledig onder controle”. De brand staat te boek als de ergste natuurbrand op het eiland sinds de stichting van de Republiek Cyprus in 1960. Dat hebben de autoriteiten maandag bekendgemaakt, bijna 48 uur nadat de brand uitbrak. Vier mensen kwamen om.

De brand brak zaterdagnamiddag uit in het plaatsje Arakapas, nabij Limassol, en werd aangewakkerd door de verzengende hitte en de wind, en verspreidde zich naar acht andere dorpjes. Tientallen huizen zijn vernield. Een 67-jarige man wordt ervan verdacht het vuur ongewild veroorzaakt te hebben. De politie rekende de man in.

In de nacht van zaterdag op zondag kwamen vier mensen om het leven. De Egyptische gastarbeiders kwamen om toen ze aan de vlammen probeerden te ontsnappen in het dorp Odos.

Internationale hulp

De brand is dan wel onder controle, de brandweer blijft aanwezig voor mocht het vuur weer opflakkeren. De Cypriotische autoriteiten vroegen internationale hulp en kregen steun van Griekse en Israëlische blusvliegtuigen. Zeshonderd hulpverleners en militairen rukten uit voor het vuur, met een tiental vliegtuigen en zeventig brandweerwagens.

AANGERADEN