Egyptische rechtbank geeft toestemming voor vrijgave van schip dat Suezkanaal blokkeerde

 

 ©  REUTERS

Een Egyptische rechtbank heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de vrijgave van de Ever Given. Het reusachtige containerschip was aan de ketting gelegd nadat het eind maart het Suezkanaal had geblokkeerd en zo de wereldwijde handel had verstoord.

jvhBron: BELGA

De Suez Canal Authority had eind vorige week al bekendgemaakt dat er met het Japanse bedrijf Shoei Kisen, de eigenaar van het schip, een akkoord was bereikt over de vrijgave van de Ever Given. Het verzoek dat door de beheerder van het kanaal was ingediend, werd dinsdag ook goedgekeurd door de voorzitter van de handelsrechtbank van Ismaïlia.

Het schip, dat 400 meter lang is en een capaciteit heeft van ruim 200.000 ton, was op 23 maart vastgelopen. Het blokkeerde zes dagen lang de scheepvaart op het Suezkanaal, waar volgens deskundigen bijna 10 procent van het handelsverkeer over zee passeert. De blokkade duurde zes dagen. Volgens SCA verloor Egypte 12 à 15 miljoen dollar (ongeveer 9,8 à 12,5 miljoen euro) per dag. 

Eind juni maakte SCA een voorakkoord tussen Egypte en de eigenaar van de Ever Given bekend over schadevergoedingen, na intensieve onderhandelingen waarbij de verzekeraars van het schip waren betrokken.  Door de goedkeuring van de rechter zal het schip woensdag kunnen vertrekken.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten