Voorlopig vijf jeugdkampen stopgezet of geannuleerd door besmettingen

Bron © BELGA

Themabeeld Foto: Shutterstock

Voorlopig zijn er vijf Vlaamse jeugdkampen stopgezet of geannuleerd wegens coronabesmettingen. Dat blijkt uit een rondvraag bij Scouts en Gidsen Vlaanderen en Chirojeugd Vlaanderen.

Chiro Sluis uit Mol besliste maandagavond om het zomerkamp in Heist-Op-Den-Berg preventief stop te zetten. Alle betrokken ouders werden gevraagd om hun kind dinsdagochtend te komen ophalen. Dat meldde de gemeente Mol dinsdagmiddag.

Een lid van Chiro Sluis vertoonde maandagavond symptomen. Dezelfde avond voerde de huisarts een sneltest uit die positief bleek te zijn. En dinsdag vertoonde één van de leidsters ook symptomen. De hele leiding en de kookploeg voerden uit voorzorg een zelftest uit, waar ook positieve resultaten uitkwamen.

Na overleg met de gemeentelijke crisiscel wordt iedereen die deelnam aan het kamp gezien als een hoogrisicocontact en moet iedereen in thuisquarantaine. Zij worden getest op dag 1 en 7 van de quarantaine en er is 14 dagen verhoogde waakzaamheid van toepassing.

Scouts en Gidsen

Scouts en Gidsen Vlaanderen heeft weet van één scoutskamp dat voor vertrek is afgeblazen, en drie die zijn stopgezet wegens besmettingen. De jeugdvereniging geeft geen details over de groepen.

Voor de rest kenden duizenden jeugdkampen een “vrij zorgeloze start”, met aandacht voor duidelijke en hanteerbare richtlijnen. Scouts en Gidsen Vlaanderen kreeg de voorbije dagen meer hulpvragen dan anders, niet omwille van noodsituaties maar vanuit zorg bij leiding om maatregelen juist op te volgen. De jeugdvereniging verwacht nog sporadische besmettingen op kamp maar dat zijn de uitzonderingen die de regel bevestigen dat kampbubbels deze zomer een veilige omgeving zijn, luidt het.

Door jvh
AANGERADEN