Pentagon annuleert megacontract met Microsoft

Archiefbeeld ©  AFP

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een miljardencontract met softwarebedrijf Microsoft voor het aanbieden van clouddiensten geannuleerd. Het “voldoet niet langer aan de vereisten”, luidt het dinsdag in een mededeling. Het Pentagon lijkt aan te sturen op een nieuw contract waarbij ook internetconcern Amazon aan boord wordt gehaald.

jvhBron: BELGA

Microsoft haalde het contract ter waarde van 10 miljard dollar over een periode van tien jaar in 2019 binnen. Wat volgde was een gerechtelijke strijd ingezet door Amazon, dat vond dat de aanbesteding niet eerlijk was verlopen. Ook Oracle, dat het vorige cloudcontract binnenhaalde, stapte naar de rechter. Door de juridische stappen kwam het project  - JEDI Cloud genoemd - nooit uit de startblokken.

Nu trekt het Pentagon definitief de stekker uit het contract. “Met de veranderende technologische omgeving, is het duidelijk geworden dat het JEDI Cloud-contract, dat al lang vertraging oploopt, niet langer voldoet aan de vereisten van het ministerie van Defensie”, luidt de officiële verklaring dinsdag.

In zijn nieuwe plannen - met de naam Joint Warfighter Cloud Capability - wil het Pentagon gedurende vijf jaar samenwerken met meerdere leveranciers. Het is van plan “om voorstellen te vragen van een beperkt aantal bronnen, namelijk Microsoft en Amazon Web Services”. Beide Amerikaanse bedrijven zijn volgens het ministerie de enige die in staat zijn om de eisen van het contract te kunnen vervullen, al zullen ook andere leveranciers in aanmerking worden genomen als ze kunnen aantonen dat ze aan de voorwaarden voldoen. Daarmee blijft de deur voor Oracle en Alphabet (Google) op een kier.

Microsoft en Amazon zullen het nieuwe plan - waarvoor het Pentagon het budget niet heeft bekendgemaakt - niet zomaar in de schoot geworpen krijgen. Ze zullen voorstellen moeten indienen over hoe ze de clouddiensten willen inrichten. Het ministerie vraagt onder meer extra beveiliging, de mogelijkheid om gegevens te verwerken op verschillende veiligheidsniveaus en het beschikbaar stellen van de clouddiensten in ‘tactische omgevingen’.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten