Gewapende overval op scoutskamp van 9- tot 11-jarigen in Temse

Ouders kwamen hun kinderen woensdagvoormiddag ophalen van het scoutskamp in Steendorp. Er was ook iemand van het Rode Kruis aanwezig. 

Ouders kwamen hun kinderen woensdagvoormiddag ophalen van het scoutskamp in Steendorp. Er was ook iemand van het Rode Kruis aanwezig. ©  tns

Twee gewapende overvallers hebben woensdag rond 6 uur een scoutskamp in het Oost-Vlaamse Temse overvallen. Dat wordt ons bevestigd door betrouwbare bronnen. Het ging om een kamp met kinderen van 9 tot 11 jaar uit Zwevegem.

(yb/tns)

Woensdagochtend omstreeks 6 uur werd er een gewapende overval gepleegd op een scoutskamp in de Sparrenlaan in Steendorp. Een scoutsgroep uit het West-Vlaamse Zwevegem verblijft daar momenteel op kamp in de gebouwen van de scouts Sint-Jan. De twee daders bedreigden de aanwezigen onder met een 9-millimeter pistool.

“Twee gewapende personen zijn het kabouterkamp (voor kinderen van 9 tot 11 jaar) binnengekomen. Ze hebben de fourier (die instaat voor eten en logistiek, red.) bedreigd en die moest gsm’s, kredietkaarten en portefeuilles afgegeven. Daarna zijn ze naar de slaapzaal van de leiding geweest en hebben ze ook de leiding bedreigd. Die zijn in shock, maar de kinderen zelf hebben niets gemerkt van de overval. Hun ouders zijn verwittigd en het kamp wordt stopgezet.”

(Lees verder onder de video)

Ouders komen kinderen ophalen na gewapende overval: “Dit is heel beangstigend en onvoorstelbaar”. © TV Oost

De daders verdwenen vervolgens spoorloos. Er raakte niemand gewond, maar verschillende mensen verkeerden in shock. Er kwam preventief een ziekenwagen ter plaatse, maar niemand werd naar het ziekenhuis overgebracht.

De 22 leden hebben niets gemerkt van de overval, maar het kamp wordt nu wel stopgezet. “We zijn alle ouders aan het opbellen en we vragen hen hun kinderen te komen halen. Maar geen paniek, wie geen telefoon heeft gekregen, hoeft dus ook niets te doen”, klinkt het.

Het parket kwam ter plekke en er werd een perimeter rond het scoutsterrein afgezet. Ook een team van slachtofferhulp en van het interventieteam van het Rode Kruis was aanwezig. Politie en parket geven nog geen commentaar.

Burgemeester Marc Doutreluingne van Zwevegem

Burgemeester Marc Doutreluingne van Zwevegem reageert onthutst op de overval: “Wij zijn verbouwereerd dat zoiets überhaupt is kunnen gebeuren”, zegt hij. “Het kamp was vrijdag pas begonnen. Alles leek goed te verlopen. Tot vanochtend. De daders gingen ervandoor met een paar autosleutels en gsm’s. Gelukkig bleven de jonge kinderen gespaard. Die hebben niets gemerkt.”

 

 ©  eva

Volgens de burgemeester worden de rechtstreekse slachtoffers en ook de andere deelnemers aan het scoutskamp, voortreffelijk opgevangen door de politie, het Rode Kruis, de dienst slachtofferhulp en de gemeentediensten van Temse.

“Dat wordt zeer geapprecieerd”, zegt hij. “En ik spreek uit ondervinding. Een 15-tal jaar geleden werd ik ook door een gewapende persoon bedreigd. Je weet niet of het wapen echt is of niet, geladen is of niet en hoe vastberaden degene die je bedreigt bereid is te gaan. Geloof me vrij: zoiets laat een diepe indruk na. Ik was toen al bijna 50 en kon het allemaal nog vrij snel verwerken. Maar ik ken mij voorstellen dat het voor jonge kerels, zoals de betrokken scoutsleiders, een ware schok is geweest. Gelukkig raakte niemand gewond. Maar ik begrijp maar al te goed dat men besloten heeft het kamp vroegtijdig af te sluiten. Vandaag komt iedereen terug naar huis.”

LEES OOK

Nu in het nieuws