Ploegleider Zeeman spaart lof niet voor Van Aert: “Voorrecht om achter fenomeen als Wout te rijden”

Bron © BELGA

Foto: BELGA

“In het wielrennen zijn er een paar sterren die verschillende dingen kunnen op de fiets. Wout is daar één van”, verklaarde ploegleider Merijn Zeeman woensdag na de ritzege van Wout van Aert (Jumbo-Visma). “Hij wint hier de mooiste etappe in de Tour. Dit is een geweldige opsteker na al onze miserie in deze koers.”

LEES OOK. ANALYSE. Van de Koppenberg tot de Ventoux: dit was met voorsprong het strafste exploot ooit van Wout van Aert

Nochtans begon de etappe niet al te best voor Jumbo-Visma. “Het begon heel slecht zelfs”, beaamde de Nederlandse ploegleider, “door een val verloren we Tony Martin, alweer iemand uit de ploeg. Maar we hadden een plan met Wout en hebben de knop vlug omgedraaid.”

“Tuurlijk is dit een emotionele zege, ik moet er nog even van bekomen. De finish lag ook niet op de top, maar na een afdaling, en het ging echt wel hard, dus het was wel zaak om nog even gefocust te blijven, zorgen dat hij elke bocht goed nam. Dit is echt een heroïsche overwinning, de mooiste etappe in de Tour de France, het was een voorrecht om achter hem te mogen rijden met de ploegwagen.”

“Wout had zijn zinnen op deze etappe gezet”

“Wout wilde mee in de vroege vlucht, had zijn zinnen op deze etappe gezet”, vervolgt Zeeman. “Het was niet het beste scenario dat Ineos zo’n strakke controle nam, ze wilden wellicht de kopgroep terugnemen en voor de dagzege gaan, maar Wout was zo ongekend sterk. Ik wist dat ze hem niet zomaar zouden terugnemen en dat is ook niet gelukt.”

“Op de eerste passage op de Ventoux werd de kopgroep al gereduceerd en daarna volgde dat tussenstuk dat nog heel lastig was. Daar hebben we het geluk dat die drie jongens van Trek-Segafredo zich leeg rijden. En daarna, aan de voet, rijdt hij Alaphilippe en Mollema eraf. Toen moest alleen Elissonde er nog aan en dat lukte. Het was een tijdrit naar boven. Lange tijd reed hij hetzelfde tempo als de gele trui. Oké, op het einde komen ze nog wat dichter, maar ik wist dat ze hem niet zomaar zouden terugnemen.”

“Ja, hij wordt beter in deze Tour”

“Straf wat Wout hier doet. Hij is een geweldige renner. Hij kwam hier nog niet op topniveau, maar heeft elke dag gestreden. In de eerste week heeft hij alles op alles gezet om dat geel te pakken en nu in de tweede week eindigt hij tweede in de sprint en wint hij de mooiste etappe in de Tour. Er zijn geen woorden voor. Ja, hij wordt beter in deze Tour, dat klopt. Hij is aan het groeien en bij deze ook een groot compliment aan zijn trainer Marc Lamberts die geen gemakkelijke opdracht had na die operatie. Hij moet ook beter worden met het oog op Tokio en dan is het mooi om te zien dat hij progressie maakt.”

“Wat een fenomeen!”

Op Twitter vatte Zeeman het samen: “Wat een fenomeen!”

Meurisse niet verrast door Van Aert: “Hij wordt beter en beter”

Xandro Meurisse was woensdag de tweede Belg in de winnende vlucht van de elfde etappe van de Ronde van Frankrijk. “Wat Wout van Aert doet, is een sterk nummer”, analyseerde de West-Vlaming van Alpecin-Fenix na zijn dertiende plaats.

In tegenstelling tot ritwinnaar Van Aert werd vluchter Meurisse wel nog gegrepen door de klassementsrenners tijdens de tweede beklimming van de Mont Ventoux. Toch werd hij dus nog dertiende, op 5:09 van Van Aert. “Natuurlijk hoop je op meer, als je mee bent in zo’n ontsnapping. Maar ik heb er het beste van gemaakt en ik ben wel tevreden”, reageerde Meurisse.

“Het was mijn plan om mee te zijn in de ontsnapping, maar dat duurde langer dan ik had verwacht. Ik had al een paar pijlen verschoten, maar ik voelde me eigenlijk wel goed. De eerste beklimming van de Ventoux ging goed, maar de tweede keer werd ik een beetje versmacht door het hoge tempo van Trek-Segafredo. Dan heb ik gewoon mijn eigen tempo gekozen.”

Na een energieke eerste Tourhelft is Meurisse zijn ambitie nog niet kwijt. “De eerste week was heel intensief voor onze ploeg. We moesten elke dag op het voorplan zijn, en dat heeft wel een beetje zijn tol geëist. Maar ik ben op zich wel tevreden hoe de etappe van vandaag is verlopen voor mij. En de Tour is nog lang niet gedaan. Ik denk dat ik zeker nog een etappe moet uitkiezen. Wie weet wat er dan nog uit de bus valt.”

De prestatie van zijn oud-ploegmaat Van Aert tot slot, die verraste Meurisse niet. “Als Wout mee is in zo’n groep? Wat hij vorig jaar en het jaar voordien getoond heeft, is niet in één keer weg. Wout is beter en beter aan het worden in deze Tour, dus is het geen verrassing voor mij dat hij zo sterk was en de rit won. Iedereen weet wat hij kan. Het is wel een sterk nummer, dat hij de groep van de gele trui voor blijft. De verdiende winnaar.”

AANGERADEN