Brusselse politie veroordeeld voor arrestatie van Extinction Rebellion-activisten

Archiefbeeld 

Archiefbeeld ©  EPA-EFE

De politiezone Brussel hoofdstad-Elsene is veroordeeld voor de wederrechtelijke aanhouding van 22 leden van Extinction Rebellion in 2019. Dat meldt de organisatie en haar advocate. De uitspraak dateert van maandag, en de zone moet de twaalf klagers elk 250 euro schadevergoeding betalen.

jvhBron: BELGA

De arrestaties gebeurden eind november 2019, toen de activisten een affiche-actie tegen Black Friday wilden voorbereiden. De politie had er destijds op gewezen dat de opgepakte personen “in het bezit waren van materiaal dat deed vermoeden dat ze iets voorbereidden: borstels, spuitbussen, lijm, affiches en spandoeken”. De groep moest de nacht in een cel doorbrengen, en twaalf van hen dienden klacht in.

“De Franstalige rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft hen nu gelijk gegeven”, zegt Margaux Nocent, die de groep verdedigde. De rechtbank heeft geoordeeld dat de affichecampagne die ze wilden voeren inderdaad een inbreuk vormde, maar dat die hun arrestatie niet rechtvaardigde, legt Nocent uit.  “Deze veroordeling is een ernstige waarschuwing naar zij die ellke afwijkende mening willen muilkorven”, besluit Extinction Rebellion. De politiezone kon woensdagavond niet bereikt worden.

LEES OOK

Nu in het nieuws