Topoverleg in Portugal: Nederlandse voetbalbond in gesprek met Louis Van Gaal voor derde termijn als bondscoach

 

 ©  BELGAIMAGE

De KNVB heeft Louis Van Gaal met stip op nummer één gezet in de zoektocht naar een nieuwe bondscoach. Hiertoe kwam de Nederlandse voetbalbond na een interne evaluatie van het mislukte EK. De directie van de KNVB vertoefde gisteren in Portugal, waar Van Gaal geregeld verblijft, voor een gesprek met hem. Volgende week hoopt de bond om Van Gaal te kunnen presenteren voor een derde termijn als bondscoach van Oranje.

Maarten VanhoofBron: AD, NOS, De Telegraaf

Van Gaal, die over een maand zijn zeventigste verjaardag viert, zelf zou er alleszins voor open staan. Hij liet tegenover het Franse L’Équipe een tijdje geleden weten dat hij het “een eer” zou vinden om opnieuw bondscoach van Oranje te worden. “Ik zal er zeker over nadenken.” Het salaris zou alleszins geen probleem zijn. Wel stelt Van Gaal hoge eisen over zaken als de staf en andere randvoorwaarden om te presteren.

De bond komt bij Van Gaal uit omdat er meteen nood is aan de juiste man op de juiste plaats. Nederland staat immers voor belangrijke maanden. In september hervat Oranje de kwalificaties voor het WK in Qatar. En laat Nederland er nu daar niet bijster goed voor staan. In een groep zonder toplanden staat het momenteel slechts tweede met zes punten. Het verloor de openingswedstrijd met 4-2 van Turkije, dat de groep leidt. Ook Montenegro en Noorwegen hebben zes punten.

In september wacht Nederland een belangrijk drieluik. Oranje neemt het dan op tegen rechtstreekse concurrenten Noorwegen, Turkije en Montenegro. Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. Daarom beseffen ze bij de KNVB dat ze meteen de juiste coach moeten beethebben. Een buitenlander of coach zonder internationale ervaring zou zo niet in aanmerking komen. Ook een zogenaamde tussenpaus is niet aan de orde.

 

 ©  AP

Geen eerste keus van spelers

Wel nodig: een topcoach. En daarbij denkt de Nederlandse voetbalbond dus aan Louis Van Gaal. De eigenzinnige trainer was eerder al coach van Oranje, waar hij op het WK van 2014 zelfs brons pakte nadat het EK van 2012 op een sisser uitdraaide. Maar sinds een aantal jaar staat de trainerscarrière van Van Gaal op een lager pitje. Zijn laatste job als trainer dateert zelfs al van 2016 bij Manchester United. Nu schippert hij tussen Portugal en Zwitserland en is hij ook analist.

In de zoektocht naar een nieuwe bondscoach viel de naam van Louis Van Gaal vorige zomer ook al als opvolger van Ronald Koeman, die toen koos voor een avontuur bij FC Barcelona. Concreet benaderd werd Van Gaal toen nooit, al stond hij er wel voor open. “Maar toen werd ik beticht van een open sollicitatie”, liet hij onlangs weten. “Een ezel stoot zich niet voor de tweede maal aan dezelfde steen.”

Opvallend: Van Gaal zou niet de eerste keus van de spelers zijn. Zij zouden graag iemand als Ronald Koeman voor de groep zien, maar laten aan de KNVB tegelijkertijd weten zich niet tegen de aanstelling van Van Gaal zullen verzetten. Al waren ze wel niet blij over de manier waarop hij de spelersgroep een paar weken geleden neerzette als een “veredeld stelletje sterren”.

LEES OOK

Nu in het nieuws