Portugal en bijna heel Spanje kleuren rood op Europese kaart

Op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC), die wekelijks wordt geüpdatet, kleuren Portugal en bijna heel Spanje opnieuw rood. Dat betekent dat er 200 of meer besmettingen worden vastgesteld per 100.000 inwoners.

LEES OOK. Alles wat je moet weten als je op reis gaat naar Spanje: van coronamaatregelen tot de traditionele siësta

Die kleurcode is belangrijk voor wie terugkeert uit één van die twee landen. Voor wie terugkeert uit een rode zone, gelden immers andere regels. Wie geen vaccin- of herstelcertificaat heeft, moet zich dan meteen na terugkeer laten testen. Enkel wanneer je test negatief is, mag je uit quarantaine. Kinderen onder twaalf jaar moeten geen test doen.

LEES OOK. Alles wat je moet weten als je op reis gaat naar Portugal: van coronamaatregelen tot een fooi geven

En verder

Het grootste deel van de rest van Europa blijft groen kleuren, al kleurt Luxemburg nu wel oranje. Grote delen van Nederland, Zweden, heel Ierland en enkele regio’s in Griekenland blijven oranje. Voor ECDC een regio rood kleurt, moet die een incidentie hebben van 75 à 200 besmettingen per 100.000 inwoners in twee weken en een positiviteitsgraad van 4 procent of meer. Een regio wordt ook rood als de incidentie hoger is dan 200 besmettingen per 100.000 inwoners maar lager dan 500.

LEES OOK. Welke kleur heeft jouw reisbestemming op de coronakaart en welke maatregelen zijn er van kracht? Een overzicht voor alle landen in Europa

De wijziging van de kleurcodes kan vervelende gevolgen hebben voor terugkerende reizigers uit die gebieden. Wie terugkeert van een verblijf in een rode zone moet tien dagen in quarantaine en moet twee PCR-tests afleggen. Die quarantaine kan op de zevende dag afgebroken worden als een tweede PCR-test dan negatief blijkt. De overheid neemt de update van ECDC-kaart wel steeds pas over de eerstvolgende maandag na de ECDC-update, waarop de kleurcode vanaf woensdag geldt.

Andere vakantiebestemmingen, zoals Italië, Frankrijk en Duitsland, blijven volledig groen kleuren. Wie terugkeert uit een groen (of oranje) land moet zich bij terugkeer niet laten testen en ook niet in quarantaine.

In ons land blijft Brussel het enige oranje landsdeel, Vlaanderen en Wallonië zijn groen.

Door jvh
AANGERADEN