Minister De Sutter betreurt ontslagvergoeding voor bpost-baas Van Avermaet: “Bittere nasmaak”

Jean-Paul Van Avermaet 

Jean-Paul Van Avermaet ©  Dieter Telemans

Bpost heeft ex-CEO Jean-Paul Van Avermaet een ontslagvergoeding uitbetaald in het kader van een minnelijke schikking, nadat die laatste het postbedrijf had gedagvaard. Dat bevestigde minister van Post Petra De Sutter donderdag in de Kamer. De Sutter betreurt dat en dringt aan op bijkomende clausules in het contract met de nieuwe nog aan te stellen bpost-baas.

jvhBron: BELGA

Jean-Paul Van Avermaet werd in maart ontslagen als CEO van bpost. De man wordt verdacht van verboden prijsafspraken bij zijn vorige werkgever G4S en moet daarvoor in de VS voor de rechter verschijnen. Over het functioneren van Van Avermaet leefde er al langer ongenoegen. Zo zakte de beurskoers van bpost onder zijn beleid, terwijl de meeste andere postbedrijven wel goed boerden. 

De Standaard onthulde eerder deze week dat Van Avermaet na zijn vertrek een half miljoen euro ontslagvergoeding opstreek. Bevoegd minister Petra De Sutter (Groen) bevestigde donderdag in de Kamer na vragen van Maria Vindevoghel (PVDA) en Nathalie Dewulf (Vlaams Belang) dat de ex-CEO inderdaad een ontslagvergoeding kreeg. Dat gebeurde nadat Van Avermaet bpost een dikke maand na zijn ontslag, op 19 april, dagvaardde. Na rijp beraad en juridisch advies heeft de toenmalige raad van bestuur van bpost beslist om een minnelijke schikking aan te gaan, die op 10 juni werd ondertekend, aldus De Sutter. 

“Betreurenswaardig”

Het postbedrijf deed dat “om een rechtszaak af te sluiten en om het bedrijf, volgens hen, zo goed mogelijk te beschermen zodat de nieuwe raad van bestuur en CEO daar niet langer door belast zouden worden”, zei De Sutter. Maar ze noemde de minnelijke schikking wel “betreurenswaardig”. “Elke dag geven duizenden postbodes en andere medewerkers het beste van zichzelf. Voor hen, en ook voor mij, heeft dit verhaal een bittere nasmaak.”

De nieuwe CEO is nog niet gevonden, maar De Sutter dringt erop aan dat er in het nieuwe contract clausules worden opgenomen om het bedrijf beter te beschermen. Dat kan bijvoorbeeld door de CEO te laten verklaren dat er op het moment van de ondertekening van het contract geen onderzoeken of geschillen tegen hem of haar aanhangig zijn gemaakt, zei de minister. Bij het headhuntkantoor dat betrokken is bij de zoektocht naar een nieuwe postbaas - een ander kantoor dan dat wat betrokken was bij de aanstelling van Van Avermaet - is aangedrongen op een grondige analyse van de kandidaten en een uitgebreide screening en achtergrondcheck van de topkandidaten, “om dit soort scenario’s niet meer mee te maken.”

Hoeveel Van Avermaet precies opstreek kon de Groen-vicepremier niet kwijt. Bpost is beursgenoteerd, en het bedrijf is contractueel gehouden aan geheimhouding voor alles wat de minnelijke schikking betreft, zei ze. De Standaard had het over een half miljoen euro. “Dat bedrag zal publiek gemaakt worden in het remuneratieverslag van 2021”, zei De Sutter. “Maar het is een compromis: hij vorderde een veel hoger bedrag.” De som “komt overeen met een opzegvergoeding zoals in het contract stond en is intussen uitbetaald”, klonk het nog.

Nu in het nieuws