Edward Theuns en Brent Van Moer zaten in goede ontsnapping, maar stranden op ereplaats: “Blijven proberen”

 

 ©  BELGA

Nils Politt won donderdag de twaalfde etappe in de Ronde van Frankrijk. De 27-jarige Duitser haalde het na 159,4 km tussen Saint-Paul-Trois-Châteaux en Nîmes solo, nadat hij wegsprong uit de kopgroep. Twee Belgen waren present in de ontsnapping van de dag: Edward Theuns (Trek-Segafredo) finishte als zesde, Brent van Moer (Lotto Soudal) als achtste.

LEES OOK. Geen sprint, wel een vluchter die wint: Nils Politt bezorgt BORA-hansgrohe ritzege in de Tour

Theuns: “Ik was misschien wel de sterkste”

“We zaten met een heel sterke kopgroep, dus ik wist dat het tactisch moeilijk ging worden”, reageerde Theuns. “We zaten met een aantal sterke tijdrijders en snelle mannen samen. De hardrijders wouden natuurlijk van de snelle mannen af geraken, ze vertrokken dan met vier sterke mannen en de voorsprong werd net iets te groot om op de klim nog toe te rijden. Dan wist ik dat het verloren was.”

“Ik wist dat het gevaarlijk zou worden met mannen als Küng, Bissegger en Politt. De ontgoocheling overheerst toch, dit was een heel grote kans. Van het achtervolgend groepje voelde ik mij bij de beteren, ik was misschien wel de sterkste. Op 40 à 50 kilometer van de finish kan je nog niet alles of niets beginnen spelen. Mocht ik zelf het gat toe hebben gereden, was ik waarschijnlijk uitgeblust tegen de finish. Maar er komen nog veel mogelijkheden, want er zijn heel veel sprinters weg en er zijn toch niet zoveel ploegen meer geïnteresseerd om vol voor een sprint te gaan.”

Van Moer: “Natuurlijk wel op nog iets meer gehoopt”

“Ik wou mee zijn vandaag en ik was ook mee, samen met ploegmaat Harry Sweeny”, aldus Van Moer. “Alles verliep goed, we hebben het ploegenspel gespeeld en Sweeny is derde geworden. We hadden natuurlijk wel op nog iets meer gehoopt omdat we met twee waren, maar Politt was gewoon de sterkste vandaag.”

“Toen ik zag dat Sweeny mee was, heb ik meteen goed kunnen afstoppen. Ik had uiteraard zelf ook heel graag mee geweest want ik voelde me goed vandaag. Ik was goed aanwezig vooraan in het begin van de koers, we wisten dat we attent moesten zijn voor de waaiers.”

“Ik ga blijven proberen, Parijs is nog ver. Voorlopig is mijn klimwerk dik oké, gisteren heb ik wel afgezien op de Mont Ventoux maar ik trek mijn plan wel. Ik kan wel een bergje over geraken, dat heb ik al getoond in de Tirreno-Adriatico en de Dauphiné, waar ik in zware etappes tweede en eerste werd.”

LEES OOK. Brent Van Moer, ondernemer en lichtpunt van Lotto-Soudal: “Op mijn twaalfde reed ik al rond met een camion”

Dries Devenyns: “We hadden Julian voorin mee hé, en rijd zo’n gat maar eens dicht”

Geen nieuwe massaspurt in Nîmes en dus moest Dries Devenyns niet aan de bak voor Mark Cavendish. “Het was met die waaiers onmiddellijk volle bak koers na de start. Er reden direct dertien sterke renners weg en Julian (Alaphilippe) was mee. Voor ons was de koers dan gereden.”

“We hebben vertrouwen in Julian. Het is een sterke coureur met een sterke kop ook. Het zou nogal zonde zijn voor hem en voor ons ook verspilling van energie om te proberen zo’n kloof toe te rijden. Zo’n sterke kopgroep: begin er maar aan hé. Het was welgekomen om zo’n dag tussendoor te hebben. Langs de andere kant is Cav op dit moment ook rap. Deze rit kan je indelen bij situaties die je niet zelf in de hand hebt.”

“We zijn vertrokken met het idee dat het sprint zou zijn, maar het is dus anders gelopen. Geen enkele andere ploeg deed ook maar een poging. Je hoort die namen door de communicatieoortjes: Küng. Politt. Van Moer. Bisegger. Er zijn hier ook al een aantal ploegen met minder renners. Iedereen was blij met de situatie zoals ze was”, aldus Devenyns die woensdag Cavendish binnen de tijdsgrens piloteerde in die gevaarlijke rit over de Mont Ventoux. We hadden een mooie marge. Je wordt ook wel moe van zo’n lange rit hé. Of je nu rap of traag rijdt. Dat is voor mij misschien minder lastig dan voor Cav, maar dat weet ik eigenlijk niet. We kunnen elkaars benen niet aanvoelen. Er wordt onderweg weinig gebabbeld in zo’n groep. Wel over het tempo dat moet worden aangehouden om veilig binnen te komen. We waren met een achttal renners waaronder vijf van ons”, besloot de Kwaremontenaar die de ene dag lijfwacht is van Cavendish en de andere dag de loper uitrolt voor wereldkampioen Julian Alaphilippe.

 

 ©  BELGA

Harry Sweeny: “Ik mag niet ontgoocheld zijn”

Lotto-Soudal leek even te mogen dromen van een ritzege maar Harry Sweeny kon uiteindelijk wel leven met zijn derde plaats in Nïmes. “Het voelde wat surrealistisch aan om vandaag voor de ritzege te strijden.”

Er was geen zweem van ontgoocheling te noteren bij de eerstejaarsprof van Lotto-Soudal. “Ik ben blij. Ik had niet eens verwacht dat ik dit jaar de Tour al zou rijden, laat staan om op dit niveau te presteren. Het is mijn eerste prestatie ooit in de Tour. Ik mag niet ontgoocheld, zijn, uiteindelijk ben ik maar zes maanden prof. Op het einde was het een tactisch steekspel. Misschien heb ik onderweg te veel getoond hoe sterk ik was. Misschien maakte ik enkele foutjes. Ik hoopte dat de laatste helling iets lastiger zou zijn. Ik viel aan en hoopte natuurlijk dat mijn medevluchters zouden kraken. Helaas kwam ze terug. Toen was het beste er ook af bij mij. Ik wist dat ik hen in de sprint niet zou kunnen vloeren. Dus moest ik het wel zo proberen. Ik heb er alles aan gedaan om te winnen. Ik heb me niets te verwijten. Ik voel me nog altijd oké, hoewel de Tour al vrij ver is gevorderd. Dat is een positief signaal”, besloot de Australische ontdekking van Lotto-Soudal.

 

 ©  BELGA

 (jw, vml, jpdv, hc)

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten