Aanvragers grondstofverklaring mogen niet langer zelf analyseresultaten indienen, na fraude

Enkel erkende laboratoria zullen nog bevoegdheid krijgen, besliste de Vlaamse regering op voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir. 

Enkel erkende laboratoria zullen nog bevoegdheid krijgen, besliste de Vlaamse regering op voorstel van minister van Omgeving Zuhal Demir. ©  BELGA

Bron: BELGA

Vanaf 1 januari zullen aanvragers van grondstofverklaringen niet langer zelf analyseresultaten kunnen opladen in het webloket van de Vlaamse overheid. Enkel erkende laboratoria zullen die bevoegdheid nog hebben. Dat besliste de Vlaamse regering op voorstel van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

Een grondstofverklaring is in Vlaanderen vereist als iemand bepaalde afvalstoffen als grondstof wil gebruiken. De materialen moeten dan voldoen aan de Europese criteria of aan de Vlaamse criteria. Zo zijn voor ijzer- en staalschroot, aluminiumschroot, koperschroot en kringloopglas Europese criteria opgesteld. Voor andere materialen gelden de Vlaamse criteria.

“Naar aanleiding van een geval van fraude bij het indienen van analyseresultaten, zorgen we nu voor een verstrenging van het systeem”, zegt Demir. “Waar vroeger elke aanvrager de mogelijkheid kreeg om zelf de labresultaten van zijn materialen in te laden in het webloket, sluiten we die deur nu. Dat doen we omdat we fraude op het spoor kwamen waarbij correcte analyseresultaten van een erkend lab door de aanvrager vervalst werden bij de indiening van zijn dossier. Die tussenhandeling maken we nu onmogelijk. Enkel erkende laboratoria mogen resultaten inladen, waardoor we de fraudegevoeligheid ernstig terugdringen.”

LEES OOK

Nu in het nieuws