Omstreden regeringscommissaris Ihsane Haouach neemt ontslag, rapport van inlichtingendiensten wijst op mogelijke banden met Moslimbroederschap

Ihsane Haouach 

Ihsane Haouach ©  Christophe Bortels

Ihsane Haouach, de regeringscommissaris bij het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen die de afgelopen weken meerdere keren in opspraak kwam, heeft haar ontslag aangeboden in een brief aan bevoegd staatssecretaris Sarah Schlitz (Ecolo). Naar eigen zeggen omwille van de “gewelddadige persoonlijke aanvallen” die “de uitoefening van mijn functie op een efficiënte manier onmogelijk maakten”, maar volgens de krant Le Soir speelt ook een rapport van de inlichtingendiensten een rol, waarin sprake is van mogelijke banden tussen Haouach en de extremistische Moslimbroederschap.

jvhBron: Le Soir

Haouach kwam bij haar benoeming bij het IGVM enkele weken geleden al snel onder vuur te liggen. De vrouw draagt een hoofddoek, en dat ligt vooral bij de Franstalige liberale regeringspartij MR moeilijk, omdat dat zou vloeken met de neutraliteit van de staat. Daarna kwam de regeringscommissaris opnieuw in opspraak door een uitspraak in een interview met Le Soir. Daarin vroeg ze zich af hoe de scheiding tussen kerk en staat “kan passen in een veranderde demografie”.

LEES OOK. Ihsane Haouach, de vrouw die de regering op stelten zet met haar hoofddoek en haar uitspraken (+)

In haar ontslagbrief legt Haouach nu uit dat “men het debat over neutraliteit niet kan voeren in een klimaat waarin men schade wil berokkenen. Daaruit kan geen constructief debat voortkomen”. Haouach heeft het ook over “gewelddadige persoonlijke aanvallen” en “een context van wantrouwen en geweld” die “de uitoefening van mijn functie op een efficiënte manier onmogelijk maakten.”

LEES OOK. MR-voorzitter Bouchez: “Ontslag was enige oplossing”

Daarom neemt ze naar eigen zeggen ontslag om zichzelf, haar familieleden en het Instituut voor Gelijkheid van Vrouwen en Mannen te beschermen tegen online aanvallen. “Dit ontslag betekent echter niet het einde van mijn inzet voor gelijkheid en fundamentele rechten, die ik op andere manieren zal blijven verdedigen”, klinkt het.

Banden met Moslimbroederschap?

Volgens Le Soir ligt echter een ander element aan de oorsprong van de beslissing van Haouach om een stap opzij te zetten. Zo zou de vrouw volgens de krant mogelijke banden hebben met de Moslimbroederschap, een extremistische organisatie. Een rapport van de inlichtingendiensten daarover zou de regering donderdag bereikt hebben, kort nadat premier Alexander De Croo in de Kamer nog had gewaarschuwd dat “er geen ruimte meer was voor nieuwe incidenten”.

LEES OOK. Premier De Croo waarschuwt Haouach: “Geen ruimte meer voor nieuwe incidenten”

Aan onze redactie is bevestigd dat een dergelijk rapport bestaat, al is niet duidelijk hoe zwaarwichtig de informatie daarin weegt. Le Soir vroeg Haouach vorige zaterdag in een interview al eens naar de geruchten over banden met de Moslimbroederschap. “Ik nodig iedereen uit om iets te bewijzen, ik heb niets te verbergen. Ik ken deze beweging niet, van dichtbij noch van veraf”, klonk het toen.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten