Zo groot was de chaos in de Tour: beelden van in het peloton tonen hectiek na massale valpartij aan 65 km/u

De dertiende rit in de Tour de France werd ontsierd door een zware valpartij aan hoge snelheid. Team DSM stuurde later op de avond een video de wereld in die aangaf hoe chaotisch het er aan toeging.

LEES OOK. Tim Declercq komt steendood over de finish na gedwongen solotocht door zware val: “We hebben hem direct laten checken”

Het peloton was op iets meer dan 60 kilometer van de finish in Carcassonne bezig aan een dalend stuk en reed aan een snelheid van 65 kilometer per uur toen een aantal renners ten val kwam. Onder anderen Simon Yates, Stefan Küng, Tim Declercq, Nacer Bouhanni en Roger Kluge gingen tegen de grond. Net als de voltallige ploeg van Team DSM.

Met andere woorden, zes renners van de Nederlandse formatie vielen: Soren Kragh Andersen, Cees Bol, Mark Donovan, Nils Eekhoff, Joris Nieuwenhuis en Casper Pedersen. Een aantal van hen moest zelfs uit het lager gelegen struikgewas gehaald worden. Mecanicien Martijn Don wist even niet waar eerst te beginnen. De Nederlander sprintte als een gek richting zijn renners en hield hen een voor een uit de nood. “Mamma Mia”, zei Don toen hij opnieuw in de volgwagen stapte.

“Je voelde die gravel op die smalle straatjes, dus er moest wel iets gebeuren”, aldus Patrick Lefevere, die met Declercq ook een slachtoffer had. “In de auto wisten ze het ook, maar het was bijna onvermijdelijk. Er waren nog een paar punten die niet koosjer waren, in de finale ook nog met enkele vluchtheuvels die niet gemarkeerd waren. Het zou toch beter kunnen.”

Zo groot was de chaos in de Tour: beelden van in het peloton tonen hectiek na massale valpartij aan 65 km/u
Foto: REUTERS

“Damage control”

Bij Team DSM zelf waren ze ook niet te spreken over de situatie. Pas tien seconden voor de bewuste bocht werd er gewaarschuwd voor gladheid. “Over de radio ging het dat”, aldus ploegleider Marc Reef bij de NOS. “We moesten oppassen en normaal geven ze dat ver van tevoren aan. Nu hadden we niet echt de kans om daarop te reageren. Het was handiger geweest als die waarschuwing eerder was gekomen. Het heeft nu gevolgen, vooral omdat het naar beneden ging. Als dan zoiets gebeurt, ben je alleen bezig met damage control.”

“Dit is het grootste sportevenement ter wereld en dan is er niemand die in een auto voor de koers uitrijdt om te waarschuwen”, liet Cees Bol weten in een reactie. “Want je hoeft geen genie te zijn om te zien dat hier ongelukken zouden gebeuren.”

Door Vincent Van Genechten
AANGERADEN