Veel ereplaatsen, maar nog geen zege voor Jasper Philipsen: “Op dit moment is Cavendish onklopbaar”

Foto: BELGAIMAGE

Alpecin-Fenix begon deze Tour-campagne met een hommage – Merci Poupou – aan Raymond Poulidor, maar heeft met Jasper Philipsen zelf een man van veel ereplaatsen zonder zege in huis. Twee keer tweede en sinds gisteren al drie keer derde. “Ik dacht dat ik de benen had voor de zege, maar Cavendish was nog beter. Ik blijf proberen.”

Jasper Philipsen bereikte Carcassonne met een scheur in zijn koerstrui. “Dat was al van voor de aanloop naar de sprint.” Klopt, want in de slotkilometers werd de lefgozer uit Ham zonder averij afgezet in het wiel van Cavendish door ploegmaten Silvan Dillier en Jonas Rickaert. “Ik zat prima en dacht dat mijn benen voldoende goed en snel waren om de zege te pakken. Het was geen supersnelle sprint. Eerder een zware sprint omdat de laatste rechte lijn een beetje op liep.”

Philipsen wrikte zich op het juiste moment los, leek langszij Cavendish te komen, maar de Brit en zelfs zijn lead-out Michael Mørkøv bleken sterker. “De voorbije ritten was het treintje van Cav echt zeer goed en maakten zijn ploegmaats mee het verschil, maar nu was hij ook zelf de snelste. Op dit moment is hij een beetje onklopbaar. Gelukkig sta ik nog maar aan het begin van mijn carrière en is Cavendish al bezig aan de terugweg.”

Nochtans weet onze 23-jarige landgenoot wel hoe het voelt om de 36-jarige Brit te verslaan. In de Scheldeprijs en twee keer in de Ronde van Turkije verwees hij de beste sprinter aller tijden naar de ereplaatsen. “Maar in de Tour is het nog een ander paar mouwen. Ik ga wel blijven proberen. In principe volgen er nog twee kansen op een massasprint, maar dan moet ik wel de Pyreneeën overleven. In de rit van woensdag over de Mont Ventoux heb ik een serieuze jas moeten uitdoen om op tijd te finishen.”

Champs-Elysées

Voor Philipsen is het zijn tweede Tour, maar Parijs bereikte hij nog niet. “Ik ben wel al eens op de Champs-Elysées geweest, maar nog niet op de fiets. Ik kijk ernaar uit.”

Al beseft Philipsen ook dat het zowat in de sterren staat geschreven dat Cavendish in Parijs zijn 35ste Tour-ritzege kan pakken en zo alleen recordhouder worden. “Het zou inderdaad iconisch zijn mocht hij in Parijs dat record van Eddy Merckx kunnen verbeteren. Al wil ik daar zeer graag een stukje voor steken.”

Door Bram Vandecapelle
AANGERADEN