Tim Declercq wil niet van opgeven weten na zware val: “Eén van mijn zwaarste dagen op de fiets”

 

 ©  Wout Beel

Tim Declercq kwam vrijdag zwaar ten val in de dertiende rit van de Tour, maar reed daarna nog 60 km op z’n eentje verder naar de finish in Carcassonne. Uitgeput kwam hij over de streep, maar na uitgebreid onderzoek bleek er geen sprake te zijn van breuken, noch van een hersenschudding. “Ik heb enorm hard afgezien”, sprak ’El tractor’ na de etappe van zaterdag. “Ik ben echt tevreden dat ik het einde heb gehaald.”

Bron: BELGA, HC

Declercq verscheen zaterdagochtend zwaar ingepakt aan de start. Ondanks geen al te best nachtrust wil hij verder in de Tour. “De medische staf heeft me goed verzorgd”, sprak hij voor de etappe. “Ook tijdens de koers heeft de dokter van de organisatie me gecheckt. Ik heb geen breuken, maar ik was wel wat groggy na de val, dus er was wat bezorgdheid over een hersenschudding. Er zijn dan wat testjes gedaan en ik was goed genoeg om de etappe voort te zetten.”

“Ik heb vooral veel schaafwonden”, legde hij uit. “Maar die zijn vrij oppervlakkig, dus dat valt mee. We hebben een medisch protocol met de ploeg en ik was goed genoeg om te starten vanmorgen, dus ik sta hier en ik hoop het uit te zingen tot de rustdag en dan die nodige rust te nemen. Hopelijk rijden ze niet te hard vandaag.”

Dat werd alvast een tegenvaller voor Declercq, die al vroeg in de wedstrijd het ontketende peloton moest laten rijden. Zo werd het een echte calvarietocht samen met onder meer de ook al gekneusde Bouhanni, ex-wereldkampioen Pedersen die zich in deze Tour nog geen seconde in zijn sas voelde en Cees Bol, die er in Montredon vrijdag ook bij lag.

Declercq raakte wel in een groepje dat het juiste tempo had en bereikte dik 25 minuten na Mollema het stadje in de Aude, dat in het wielrennen synoniem staat voor het oudste Natourcriterium in Frankrijk. Nacer Bouhanni, Cees Bol en Amund Gröndahl Jansen kwamen als allerlaatsten binnen dik 36 minuten na de Nederlandse ritwinnaar, maar ze waren wel nog ruimschoots binnen de tijdslimiet.

“Ik heb afgezien, maar echt fysieke pijn heb ik niet eigenlijk”

“Ik zat al vroeg in dat groepje met Bouhanni, maar het draaide daar niet rond en Fitte (Peeters) gaf me de raad om weg te rijden bij hen, als ik dat nog kon, zodat ik bij de grote groep kon aansluiten en niet in de gevaarzone kwam”, deed een getekende Declercq aan de finish zijn verhaal. “De auto zat gelukkig ook de hele tijd bij mij zodat ik goed kon afkoelen, want daar had ik wel wat problemen mee vandaag.”

“De rustdag is meer dan welgekomen. Eerst nog de rit van zondag overleven en dan maandag herstellen. Vandaag kon ik wel tempo rijden, maar niet over de limiet gaan en dat was het probleem bij de start toen het echt heel snel ging. Daarna, toen de rust terugkeerde, was het tempo rijden en dat lukte. Pas op: ik heb afgezien, maar echt fysieke pijn heb ik niet eigenlijk. Alleen wat hoofdpijn, wellicht ook door de warmte. Volgens de dokters kan ik nog rijden en moet ik me geen zorgen maken. Mijn ploegmaten zoals Ballerini en Morkov hebben enorm voor me gezorgd door eens water over me gieten, het tempo wat te vertragen in de groep zodat ik kon terugkeren. De dokter reed ook voortdurend achter mij in de ploegwagen en hield me goed in de gaten. Dit was echt wel één van mijn zwaarste dagen op de fiets.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

LEES OOK

Nu in het nieuws