UITSLAG ETAPPE 14 TOUR DE FRANCE. Bauke Mollema zorgt voor tweede Nederlandse ritzege na straf nummer, Guillaume Martin stijgt naar tweede plek

 ©  BELGA

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  AFP

Bauke Mollema heeft zijn rit op zak. En hoe! De 34-jarige Friese hardrijder van Trek-Segafredo pakte onderweg naar Quillan uit met een solo van dik 43(!) kilometer. Daarmee zorgde de altijd heel expressief zwoegende Mollema voor de tweede Nederlandse ritwinst. Bijna veertien dagen na Mathieu van der Poel op Mûr-de-Bretagne. Ook de Fransen waren eindelijk nog eens aan het feest: Guillaume Martin steeg in de stand van positie negen naar de tweede plaats, op 4’04” van Tadej Pogacar.

Hugo Coorevits

Geel: Tadej Pogacar (Svn)

Groen: Mark Cavendish (GBr)

Bolletjes: Michael Woods (Can)

Wit: Tadej Pogacar (Svn)

Hoe kwam de zege tot stand?

Op zijn Mollema’s. Van ver legde hij zijn kaarten op tafel. Geen enkele tegenstander die geloofde dat hij deze onderneming tot een goed einde zou brengen. Ze hadden beter moeten weten, want vier jaar geleden behaalde hij in Le Puy-en-Velay op dezelfde manier een Tourrit binnen. Hij kreeg terecht ook de prijs van de strijdlust die eigenlijk heel Trek-Segafredo toe kwam, want het team van Stuyven en Theuns reed al de hele Tour enorm offensief.

De winnaar kwam uit een vluchtersgroep van veertien renners die op een zestigtal kilometer van het einde, in twee schuifjes, tot stand kwam. Daarin zat geen enkele Belg, maar wel Konrad, Meintjes, Higuita, Cattaneo, Chaves, Fraile, Poels, Woods, Mollema, Pacher, Rolland, Guillaume Martin, Gesbert en Madouas. Konrad won een millimeterspurtje van Higuita voor... de tweede plaats.

Aan de strijd om de dagoverwinning in Quillan ging het gevecht om de bolletjestrui vooraf die Nairo Quintana zaterdag voor de vijfde opeenvolgende dag droeg. Het werd een leuk duel tussen Wout Poels en Michael Woods die op dit leidersshirt hun zinnen hadden gezet. De Canadees van Israel Start-Up Nation verzekerde zich van de bolletjestrui op de vierde van de vijf colletjes. Daar verloor hij wel van Poels, maar met dat ene puntje op de Côte de Galinagues zat Woods aan 51 punten, waarmee hij de 50 van Nairo Quintana voorbij ging. De Canadese ex-loper gleed in de achtervolging weg, liep wat blutsen en builen op, maar het belette hem niet om als tweede door te komen op de Col de Saint-Louis. Waardoor hij nu het bergklassement leidt met 4 punten voorsprong op de in het peloton snel afhakende Nairo Quintana. Of neemt de Colombiaan zondag zijn revanche in een zwaardere bergrit waar veel meer punten te verdienen zijn? Woods was wel super blij want naar eigen zeggen is hij de allereerste Canadees ooit die de bolletjestrui draagt.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wie reed zich nog in de kijker?

Iedereen die een beetje bergop kan, mengde zich na de start in de debatten. Daaronder Thomas De Gendt, Wout van Aert en Jonas Rickaert. De West-Vlaamse locomotief van Philipsen zat met ploegmaat Kristian Sbaragli, Toms Skujins, Anthony Turgis en Maxime Chevalier in de eerste aanval, die het tot de tussenspurt in Lavelanet uitzong. Rickaert pakte er de 20 punten mee, terwijl uit de achtergrond opgedoken Devenyns tweede werd.

In de strijd om het groen liep Jasper Philipsen 3 punten in op Cavendish, al is de kloof nog 105 punten. Michael Matthews blijft tweede met een achterstand van 94 eenheden op Cavendish. De 36-jarige Brit liet zich in de aanloop naar de Col de Montségur (2de categorie) uit de groep glijden, samen met zijn gids Michael Mörköv.

Tim Declercq kende, zoals verwacht, een echte calvarietocht. Omdat ze zo hard reden in de start, moest ‘El Tractor’ er snel af. Samen met o.a. de ook al gekneusde Bouhanni, ex-wereldkampioen Pedersen,die zich in deze Tour nog geen seconde in zijn sas voelde, en Cees Bol, die er in Montredon vrijdag ook bij lag. Declercq raakte wel in een groepje dat het juiste tempo had en bereikte dik 25 minuten na Mollema het stadje in de Aude, dat in het wielrennen synoniem staat voor het oudste Natourcriterium in Frankrijk. Nacer Bouhanni, Cees Bol en Amund Gröndahl Jansen kwamen als allerlaatsten binnen dik 36 minuten na de Nederlandse ritwinnaar, maar ze waren wel nog ruimschoots binnen de tijdslimiet.

 ©  AFP

Wat deden de favorieten?

Guillaume Martin sloeg de slag van zijn leven. De Franse filosoof mocht mét de goedkeuring van Tadej Pogacar mee glippen in de vlucht van de dag. De kopman van Cofidis stond vanmiddag in Carcassonne negende op 9’29” van de Sloveen en prijkt na Quillan nu zelfs op de tweede plaats. Leider Tadej Pogacar trok er zich niets van aan. Runner-up Rigoberto Uran stuurde EF Education-Nippo heel even naar de kop van het peloton, maar de passiviteit van zij die voor de ereplaatsen in Parijs strijden, was even frappant als de manier waarop Martin een sprong nam in de tussenstand. En nu ineens de dichtste belager is van de autoritaire Pogacar. Soit, Cofidis, Guillaume Martin en Frankrijk hebben hun pleziertje gekregen van de ongenaakbare leider.

Dan was er nog Pello Bilbao die in de afzink van de Col du Bac even ten val kwam, maar de Bask van Bahrain-Victorious kwam met de schrik vrij. Hij scheurde wel zijn werkpak maar blijft wel tiende in de stand.

Verder nog iets leuk dat je moet weten?

Sören Kragh Andersen (Team DSM) en Warren Barguil bleven achter in Carcasonne. De blessures na de smerige massaval van vrijdag waren te erg. De Deen vertoonde symptomen van een hersenschudding, terwijl de Bretoen van Arkéa-Samsic na de zoveelste crash sinds de start bij hem thuis in Bretagne te veel last had van de knie, de rug en de enkel.

De uitval sinds Brest is heel groot. Zaterdagmiddag waren we al met 35(!) renners minder. Een aantal dat gelijk staat met meer dan vier ploegen die volledig zijn verdwenen.

Uitslag:

1. Bauke Mollema (Trek - Segafredo)

2. Patrick Konrad (BORA - hansgrohe) +1’04”

3. Sergio Higuita (EF Education - Nippo) z.t.

4. Mattia Cattaneo (Deceuninck - Quick-Step) +1’06”

5. Michael Woods (Israel Start-Up Nation) +1’10”

6. Omar Fraile (Astana - Premier Tech) +1’25”

7. Élie Gesbert (Team Arkéa - Samsic) z.t.

8. Quentin Pacher (B&B Hotels p/b KTM) z.t.

9. Louis Meintjes (Intermarché - Wanty - Gobert Matériaux) z.t.

10. Esteban Chaves (Team BikeExchange) z.t.

Stand:

1. Tadej Pogacar (UAE Team Emirates)

2. Guillaume Martin (Cofidis)+4’04”

3. Rigoberto Urán (EF Education - Nippo)+5’18”

4. Jonas Vingegaard (Jumbo - Visma)+5’32”

5. Richard Carapaz (INEOS Grenadiers)+5’33”

 ©  EPA-EFE

 ©  BELGA

 ©  EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten