Ashleigh Moolman verslaat SD Worx-teamgenoten Demi Vollering en Anna van der Breggen in negende etappe Giro Donne

De Zuid-Afrikaanse Ashleigh Moolman (SD Worx) heeft zaterdag de negende etappe in de Ronde van Italië voor vrouwen gewonnen. Ze haalde het op een aankomst bergop voor haar ploeggenoten Demi Vollering en wereldkampioene Anna van der Breggen, die haar roze leiderstrui behoudt.

Bron: BELGA

Puntentrui Marianne Vos, die twee etappes had gewonnen, ging niet meer van start in het slotweekend van de Giro Donne. Ze is in voorbereiding op de Olympische Spelen, waar ze de wegrit zal rijden. De negende etappe van 122 kilometer tussen Feletto Umberto en Monte Matajur gold als één van de zwaarste van de rittenkoers. De slotklim, op de grens met Slovenië, ging bijna 14 kilometer aan 7,7 procent omhoog.

Het was echter al op een beklimming van tweede categorie in de aanloop naar de Monte Matajur waarop de eerste beslissing viel. Elisa Longo Borghini en Ashleigh Moolman reden weg uit het peloton, en bouwden een voorsprong uit van meer dan twee minuten. Moolman, al jarenlang één van de sterkste klimsters uit het vrouwenpeloton, gooide nadien op de slotklim haar Italiaanse vluchtgezel uit het wiel, en hield alle achteropkomende rensters af.

Longo Borghini werd wel nog bijgehaald door de achtervolgende groep, waar SD Worx het feest compleet maakte door met de Nederlandse vrouwen Demi Vollering en Anna van der Breggen naar de plaatsen 2 en 3 van de daguitslag te klimmen. De Nederlandse ploeg had ook bij de vorige aankomst bergop, op Prato Nevoso, de volledige top drie bezet, en heeft nu nog nadrukkelijker uitzicht op een volledig eindpodium. 

De Giro Donne eindigt zondag met een heuvelachtige etappe van 113 kilometer tussen Capriva del Friuli en Cormons.

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten