Kan dit zomaar? Franse sprinter Nacer Bouhanni wordt door volgwagen de Mont Ventoux omhoog geholpen

 

Als sprinter zijn de bergritten niet de leukste dagen om in een peloton te rijden. Dat heeft ook Nacer Bouhanni (Arkéa-Samsic) al aan den lijve mogen ondervinden in deze Tour de France. In tegenstelling tot enkele collega’s slaagde de Franse sprinter er vooralsnog wel telkens in om binnen de tijdslimiet te eindigen. Maar nu rijzen vragen over de manier waarop hij dat doet: er werden immers beelden verspreid van Bouhanni terwijl hij duidelijk door een volgwagen bergop geholpen wordt.

svar

De bal ging zaterdagavond aan het rollen toen de nieuwste video van YouTube-fenomenen Tour de Tietema verscheen. Op die video, opgenomen tijdens de rit met de dubbele beklimming van de Mont Ventoux, is duidelijk te zien hoe Bouhanni wat hulp krijgt van een volgwagen om tijdens de laatste beklimming snelheid te maken (vanaf 7:48 in onderstaande video).

Dat werd ook opgemerkt door de mensen achter het Twitteraccount La Flamme Rouge, dat gedetailleerde updates plaatst over wielerwedstrijden. Daaruit blijkt dat Bouhanni wel vaker door de volgwagen vooruit geholpen werd op een helling, terwijl dat volgens de regels niet toegestaan is.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Dat elk helpend handje in die rit over de Ventoux welkom was, bleek overigens aan de finish. Bouhanni eindigde de bewuste rit als voorlaatste en bleef daarbij iets meer dan 4 minuten onder de tijdslimiet. Rode lantaarn Soren Kragh Andersen (Team DSM) hield aan het einde van de rit amper 4 seconden over, terwijl Luke Rowe (Ineos Grenadiers) buiten tijd aankwam. Verschillende andere renners, waaronder ook de ver achterop geraakte Victor Campenaerts, stapten onderweg af.

Tijdens de zondagrit naar Andorra was het verhaal van Bouhanni alsnog uit: de sprinter loste heel erg vroeg en stapte in de bezemwagen.

LEES OOK

Nu in het nieuws