Moldavië kiest nieuw parlement: Maia Sandu kan prowesterse koers doorzetten

President Maia Sandu  

President Maia Sandu  ©  REUTERS

In Moldavië trekken zondag bijna 3,3 miljoen inwoners naar het stemhokje om een nieuw parlement te kiezen. De verdeling van de 101 zetels zal waarschijnlijk mee bepalen of president Maia Sandu haar prowesterse koers kan doorzetten. Sandu’s centrumrechtse partij Actie en Solidariteit (PAS) stond in de recente peilingen alvast op voorsprong.

Bron: BELGA

De 49-jarige Sandu neemt het vooral op tegen de pro-Russische entourage van ex-president Igor Dodon, die onlangs de vorming van een nieuwe regering verhinderde. Als gevolg daarvan waren er straatprotesten en werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. 

Sandu, die bijna negen maanden geleden de eerste vrouw was die de presidentsverkiezingen won, heeft zichzelf tot doel gesteld om de verarmde republiek van corruptie te ontdoen. Moldavische waarnemers zien dit als een soort van laatste kans om het vertrouwen van de bevolking in de politiek te herstellen. 

De Roemeenstalige voormalige Sovjetrepubliek, die een deel van haar grondgebied (Transnistrië) verloor aan pro-Russische separatisten, balanceert al jaren tussen Europese ambities en toenadering tot het Kremlin

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten