Ritwinnaar Sepp Kuss vol lof voor ‘grote kampioen’ Wout van Aert: “Als hij zo’n werk voor je doet, moet je het afmaken”

Foto: AFP

Sepp Kuss heeft wat hij wilde: een ritwinst thuis. De Amerikaan woont in Andorra La Vella en won de vijftiende etappe, die daar aankwam. Achteraf was Kuss zeer dankbaar voor het harde werk van teamgenoot Wout van Aert, die samen met hem in de kopgroep zat. “Hij heeft in de vallei de hele tijd gewerkt”, vertelde de Amerikaan tijdens het flashinterview.

LEES OOK.Sepp Kuss maakt het voorbereidende werk van alweer indrukwekkende Van Aert af

Kuss won in 2019 al eens een etappe in de Vuelta en vorig jaar deed hij het ook in de Dauphiné, maar de Tour de France is natuurlijk nog wat anders. “Het is ongelooflijk, ik heb geen woorden voor. Ik zag in deze Tour veel af, tot ik weer wat energie in de benen kreeg. Ik wist dat de aankomst vandaag in mijn woonplaats lag, dus ik was heel gemotiveerd. Ik ben zeer blij, mijn vriendin en haar familie stonden op de slotklim om me aan te moedigen. Ik wil ook hallo zeggen tegen mijn ouders thuis, want ik heb ze al lange tijd niet gezien.”

Het slot van de etappe was bekend terrein voor Kuss. “Ik ken de laatste klim goed. Op training doe ik die eigenlijk niet vaak omdat hij zo lastig is. Vooral het begin is zwaar, dus ik wist dat ik het kon proberen volhouden tot de finish als ik daar een gat kon slaan. Wout (van Aert, nvdr.) heeft in de vallei de hele tijd op kop gereden. Als zo’n groot kampioen dat voor je doet, moet je het afwerken.”

“We hebben nog maar 5 renners in koers, dus we willen voor ritwinst gaan. Maar Jonas (Vingegaard, nvdr.) is ook heel sterk bezig. Vandaag wou ik het echt afwerken, vanaf nu ga ik in dienst van Jonas rijden”, zei de Amerikaan nog.

Door Sam Varewyck
AANGERADEN