Niet te stoppen: Novak Djokovic wint nu ook Wimbledon en evenaart illuster record van Rafael Nadal en Roger Federer

 

 ©  REUTERS

Three down, one to go. Na de Australian Open 2021 en Roland Garros 2021 wint Novak Djokovic (ATP 1) nu ook Wimbledon 2021. De 34-jarige Serviër kreeg onderweg naar zijn zesde zege aan Church Road wel meer tegenstand dan verwacht van Mateo Berrettini (ATP 9), maar kon het toch in vier sets afronden: 6-7, 6-4, 6-4, 6-3.

Marc Vermeiren

Met zijn kloeke body en zijn 1m96 moest Berrettini zich vooral vastklampen aan zijn verwoestende service, maar Djokovic ontfutselde hem al in de vierde game de opslag. Het leek het nummer 1 van de wereld bij 4-1 meteen op weg te zetten naar winst in de eerste set. Berrettini was onder de indruk van de omstandigheden. Hoe kon het anders, gezien het verschil in ervaring. Djokovic was aan zijn 30ste grandslamfinale toe, de Italiaan was een debutant. En tegen Djokovic mag niemand wenkende kansen in het net jagen, zoals Berrettini deed met die smash in de zevende game: 5-2.

De kamp verliep zoals vooraf verwacht: met de geweldenaar uit Belgrado comfortabel in de driver’s seat. En dan gebeurde wat niemand nog had vermoed. Djokovic rateerde zijn eerste setpunt, Berrettini zette zijn eerste break neer en de match kantelde. 5-2 werd 5-5 en 6-6, waarna de 25-jarige challenger in de tiebreak de set naar zich toehaalde. De opslag had altijd al gedraaid, nu kwam daar ook nog een scherpe forehand bij. 6-7.

Djokovic duwt gaspedaal in

Was Djokovic wakker geschud door die verrassende omwenteling? Of stoorde hij zich aan de reacties van het publiek? De 19-voudige major-winnaar ging alvast plankgas van start in de tweede set. Pas bij 4-0 liet hij zijn eerste unforced error optekenen. Vintage Djokovic, kortom. Maar opnieuw vocht Berrettini via een servicebreak terug: 5-4. Djokovic liet eerst nog drie setpunten liggen op de opslag van Berrettini, maar blikte de tweede set wel met een love game in: 6-4.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

De Centre Court-crowd schaarde zich - het zal later op de avond in een ander deel van Londen totaal anders liggen - in grote mate achter de Italiaanse challenger, maar Djokovic nam ook set 3 in handen: 4-2 en 5-3. Dat de 34-jarige Serviër ondertussen ook het spel van zijn opponent waardeerde - Berrettini kreeg na een prachtig manoeuvre niet voor het eerst applaus kreeg van Djokovic - toont dat hij een veel sportiever figuur is dan zijn reputatie suggereert. Maar wat doe je tegen een man die alles terugbrengt, die amper unforced errors (3 in set 3) maakt en zijn tegenstander de fout laat maken? Het hoofd buigen: 6-4.

Djokovic was nog een set verwijderd van zijn 6de eindzege op ’s wereld meest prestigieuze toernooi, maar Berrettini vocht voor wat hij waard was. Bij 2-3 en 0-30 moet de arbitrage een luidruchtige toeschouwer tot de orde roepen, die Djokovic’ opslag stoorde. Een dubbele fout aan Italiaanse kant bracht de zege binnen handbereik: 4-3 en 5-3. Op eigen opslag maakte hij het af: 6-3.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op het hoogste niveau kan niemand Djokovic dus afstoppen. Zijn collega-dertigers Roger Federer en Rafael Nadal niet, aandringende twintigers als Tsitsipas, Medvedev of Berrettini evenmin. Zo dikt Djokovic’ grandslamtotaal tot 20 stuks aan, waarmee hij op gelijke hoogte komt van zijn eeuwige rivalen Nadal en Federer. Met Nadal die steeds meer slijtage vertoont en Federer die over drie weken 40 jaar wordt, groeit de kans dat Djokovic weldra op zijn eentje king of the hill wordt.

 

 ©  Pool via REUTERS

Aangeboden door onze partners

Lees ook

Hoofdpunten