Sam Bird wint tweede Formule E-race in New York en wipt van dertiende naar eerste plaats in WK, Stoffel Vandoorne eindigt twaalfde

 

 ©  ISOPIX

Sam Bird heeft de tweede Formule E-race van het weekend in New York gewonnen. De Brit vertrok vanaf pole en zag zijn tweede zege van het seizoen nooit echt in gevaar komen. Hij is meteen ook de nieuwe WK-leider. Voor Stoffel Vandoorne is het een weekend om snel te vergeten: nadat hij in de eerste race uitviel, eindigde hij in de tweede race als twaalfde. Hij verlaat NYC met 0 punten.

Sam Varewyck

Bij de start viel meteen een belangrijk slachtoffer te noteren. Oud-kampioen Jean-Eric Vergne, die als 24ste en laatste op de grid stond, kwam niet weg en viel dus meteen uit. Polesitter Sam Bird en zijn Jaguar-teamgenoot Mitch Evans behielden de eerste twee plaatsen.

Na zo’n 10 minuten wedstrijd liep het ook mis bij kampioenschapsleider Edoardo Mortara. Hij kreeg het aan de stok met Jake Dennis en belandde daarbij in het decor. De Zwitser kon zijn race verderzetten, maar deed dat weliswaar als rode lantaarn.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voorin had Sam Bird alles onder controle. Achter zijn Jaguar-teamgenoot Evans ontstond een treintje: de Nieuw-Zeelander moest zijn tweede plek even afstaan aan landgenoot Nick Cassidy, maar Evans pakte de positie even later al terug. Een 1-2 voor Jaguar leek in de maak, tot Evans in de absolute slotfase met pech af te rekenen kreeg. Daardoor kwamen Cassidy en regerend kampioen Antonio Felix Da Costa op het podium terecht.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Evans leek nog zesde te gaan worden, maar viel op de laatste rechte lijn nog volledig stil en werd pas dertiende. Bird was intussen als eerste aan de finish gekomen. Met zijn tweede zege van het seizoen wipt hij ook naar de eerste plek in het klassement. Opvallend: voor aanvang van de race stond Bird pas dertiende (!) in het klassement. Of hoe in de Formule E echt alles mogelijk is.

Moeilijk weekend voor Vandoorne

Voor Stoffel Vandoorne bracht de tweede race in New York weinig beterschap. Net zoals zaterdag kwalificeerde de West-Vlaming zich achteraan de grid - deze keer mocht hij als 20ste starten - en wachtte hem een inhaalrace. Vandoorne slaagde er deze keer wel in om de eindstreep te halen. Hij stuurde zijn Mercedes uiteindelijk als twaalfde over de finish, niet genoeg voor punten.

In het WK is Vandoorne naar de dertiende plaats gezakt. De West-Vlaming heeft 54 punten, maar is wel nog bij de talrijke kanshebbers om het WK te winnen: hij heeft immers 27 punten achterstand op nieuwe leider Bird. Met nog vier races te gaan is dat gat zeker te overbruggen. Over twee weken zijn er twee races in Londen, op 14 en 15 augustus zijn de laatste twee wedstrijden in Berlijn.

Lees ook

Nu in het nieuws